Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Patimile", intr-o interpretare ortodoxa Interviu cu Mitropolitul Ilarion (video)

ro

22 Apr, 2010 15:20 2151 Marime text
lacasuri_1.jpgInterviu cu Mitropolitul Ilarion: "Patimile", intr-o interpretare, in sfarsit, Ortodoxa!

- Inalt Preasfinţia Voastră, aş dori să încep cu o întrebare despre compozitia dumneavoastră, care a fost recent pusă în scenă în Biserica Agia Irini la Constantinopol, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Ea se bazează pe istoria din Evanghelia Sfântului Apostol Matei despre ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pământ. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre oratoriul care a fost primit cu mare interes în întreaga lume ortodoxă.

- În general "Patimile", foarte populare în bisericile romano-catolice şi protestante, nu sunt prea obişnuite în cultura ortodoxă. Cele mai cunoscute, în acest sens, sunt Patimile Sfântului Matei de Johann Sebastian Bach. Au mai fost, de asemenea, şi alte lucrări pe această temă, dar toate au venit din cultura occidentală. În istoria Bisericii Ortodoxe nu a existat precedent în reflectarea temei Patimilor lui Hristos într-o compoziţie pentru orchestră, solişti şi cor. Acum publicată, atât ortodocşii cât şi non-ortodocşii au oportunitatea de a înţelege Patimile Domnului într-o interpretare ortodoxă, reprezentată în acest oratoriu.

Această compoziţie conţine patru părţi: Cina cea de Taină, Judecata, Răstignirea şi Punerea în mormânt. Ea se bazează pe structura celor Doisprezece Evanghelii citite în ziua de Joi Mare. În timpul oratoriului, capitolele 26 şi 27 din Evanghelia Sfântului Apostol Matei sunt citite aproape complet şi, între cuvintele dumnezeieşti lecturate, se aud muzica simfonică şi cântările.

Ar trebui menţionat că, opinia ortodoxă vizavi de Patimi şi Răstignire este diferită faţă de cea a Occidentului, care are influenţe Renaşcentiste. Imaginarea, din Vest, a Răstignirii, în care Hristos este reprezentat încă în viaţă şi suferinţă, subliniază elementul realist şi compasiunea emoţională pentru Pătimirea lui Dumnezeu, în timp ce prin icoana ortodoxă a Răstignirii, în care îl vom vedea pe Hristos deja mort, creştinul ortodox este invitat să experimenteze nu atât emoţia cât reflectarea spirituală asupra tainei, expusă dincolo de suferinţa lui Dumnezeu-Omul şi de moartea Sa. Fără Pătimirea şi moartea sa, nu vor fi nici Paşti nici Înviere. Prin urmare, în percepţia ortodoxă, Patimile sunt profund îmbinate cu tema Învierii şi cu bucuria radiantă pascală. Aceasta este ceea ce am vrut să transmit în primul rând prin muzica mea.

lacasuri_2.jpg- Ce aţi simţit în momentul în care oratoriul dvs. răsuna în Biserica Agia Irini din Constantinopol (Sfânta Irina)?

- Între zidurile catedralei vechi, Agia Irini, te simţi copleşit de măreţia evenimentelor din istoria bisericii, întâmplate aici. Aici, prin al doilea Sinod Ecumenic, Teologia Ortodoxiei a triumfat asupra Arianismului. Şi asta a fost posibil datorită, în primul rând, eforturilor altruiste ale Sfântul Grigorie Teologul. Numele acestui sfânt îmi este deosebit de drag, fiindcă am purtat numele său înainte de a îmi depune jurămintele monahale. Am şi studiat dealtfel scrierile Sfântului Grigorie, mai mulţi ani de zile. Mi-a fost tare drag să văd că oratoriul inspirat de slujbele Sfintei săptămâni a Patimilor răsună anticipând amintirea liturgică a Patimilor lui Hristos, sub umbra vechii cruci aflate între aceşti pereţi.

- Înaltpreasfinţia Voastră, sunteţi cu siguranţă un lider al Bisericii, care se bucură de o mare autoritate, mai ales atâta timp cât şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a spus acest lucru: "Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu multe daruri şi talente, este un excelent teolog şi un muzician remarcabil, un lider foarte energic al Bisericii şi mâna dreaptă a Sanctităţii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii". Pornind de la această recunoaştere venită din partea Patriarhului Ecumenic, ce responsabilitatea revine Înaltpreasfinţiei Voastre în ce priveşte Ortodoxia şi, într-o perspectivă mai largă, unitatea pan-creştină?

- Fiecare episcop al Bisericii Ortodoxe ar trebui să fie una cu turma lui Hristos şi să lucreze neobosit pentru menţinerea unităţii Bisericii Universale. Postul de şef al Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii îmi plasează deci o dublă responsabilitate în păstrarea unităţii Ortodoxiei. Departamentul înseamnă, în primul rând, o legătură între Biserica Ortodoxă Rusă şi toate celelalte Biserici locale. Mulţi parametri ai relaţiilor inter-bisericeşti sunt stabiliţi aici. În ce mă priveşte, eu sunt gata să folosesc toate abilităţile pe care mi le-a lăsat Dumnezeu în slujba acestui serviciu responsabil.

- Înaltpreasfinţia Voastră, urmărim îndeaproape pregătirile dumneavoastră rapide pentru vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Rusia. Ce înseamnă aceasta pentru Biserica Ortodoxă Rusă?

- Vizita Sanctităţii Sale Patriarhul Bartolomeu în Biserica Ortodoxă Rusă înseamnă o consolidare dinamică pozitivă în relaţiile dintre cele două Biserici, reafirmarea bunăvoinţei a doi Patriarhi mari pentru cooperare şi un pas spre construirea de noi legături inter-bisericeşti, o importanţă primordială fiind acordată principiului catolicităţii Bisericii. Aşteptăm cu nerăbdare să vină Sanctitatea Sa, şi sunt gata să fac totul pentru a face ca vizita acestuia să fie cât mai reuşită posibil.

- Înaltpreasfinţia Voastră, am fost în procesul de pregătire pentru Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe Răsăritene de mai mulţi ani. Când consideraţi, în opinia Dvs., că va avea loc? Care este semnificaţia lui pentru Ortodoxie şi lumea creştină a secolului 21?

- Sinodul este posibil numai după rezolvarea punctelor precizate în ordinea de zi preliminară convenită prin deciziile Conferinţelor pan-ortodoxe. Reluarea cooperării pan-ortodoxe, care a devenit posibilă datorită deciziei comune a Întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, la reuniunea lor de la Constantinopol în octombrie 2008, şi cursul constructiv al procesului pre-Sinodal ne dau speranţa că Dumnezeu va rândui să putem ajunge la punctul de convocare a Sinodului, în viitorul apropiat. Sinodul pan-ortodox nu va face doar să rezolve problemele importante ale Ortodoxiei, ci şi să demonstreze o poziţie consolidată comună ortodoxă privind problemele stringente de astăzi.

- Care este sarcina principală a creştinului în timpul nostru şi care ar fi contribuţia spiritualităţii ruse în această epocă de declin a adevărului, epocă a materialismului, a tehnologiei, secularismului şi globalizării?

- În timpul nostru, la fel ca în oricare altul, fiecare creştin este chemat să mărturisească pe Hristos prin însuşi modul său de viaţă. Orice persoană are proprii talanţi dăruiţi de Dumnezeu. Dar este important ca acesta să dedice aceşti talanţi lui Dumnezeu, astfel încât să poată avea cu adevărat o viaţă lucrătoare şi de slujire.

Caracteristicile acestea ale erei noastre, precum materialismul şi secularismul nu ne ajută, desigur, să scoatem la lumină adevărul, dar în această perioadă, dacă există voinţă, se poate trăi în armonie cu credinţa celuilalt. Viaţa unei persoane, în acord cu credinţa, poate schimba viaţa mai multora din jurul ei. Sfântul rus, Serafim de Sarov, a spus: "Căutaţi duhul păcii şi mii din jurul vostru vor fi salvaţi". "Căutarea" sau acumularea duhului păcii este scopul vieţii creştine, aşa cum a spus Sfântul Serafim. Atâta timp cât acest duh este prezent în lume, această lume va mai trăi.

Biserica lui Hristos nu este o organizaţie politică sau publică, chemată la luptă împotriva unor procese sau lucrări ale societăţii. Dar Biserica poate, şi trebuie, prin mărturisirea şi poziţia pro-activă, să scoată la lumină adevărul despre fiinţa umană, care a fost arătat nouă prin Hristos. Vocea Bisericii ar trebui să devină vocea conştiinţei publice, iar constiinţele să fie chemate să prevină lumea civilizată, încât aceasta să se întoarcă din cotitura prin care se îndepărtează de imaginea omului ca proiecţie a lui Dumnezeu.

- Inaltpreasfintia Voastra, ce doriţi să transmiteţi în încheierea interviului, grecilor şi tuturor cititorilor Romfea.gr?

- Pentru toţi grecii, fraţii şi surorile noastre în Hristos, şi toţi cititorii Romfea.gr, aş transmite un salut pascal şi urări de întărire duhovnicească în fiecare lucrare. Hristos a înviat!

Vezi Video aici

Sursa: Lacasuriortodoxe.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii