Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:15 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru miniștrii zboară din funcție. Noi numiri la Transporturi, Comunicații, Educație și Departamentul Românilor de Pretutindeni

ro

05 Jul, 2016 18:13 2774 Marime text
Mai mulți membri ai cabinetului Cioloș vor fi remaniați pentru a aduce ”un suflu nou în Guvern”, după cum a anunțat premierul Dacian Cioloș.
 
Este vorba despre miniștrii Transporturilor, Dan Costescu, cel al Comunicațiilor, Marius Bostan, cel al Educației, Adrian Curaj, și ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Dan Stoenescu.
 
Ministrul Transporturilor Dan Costescu și-a anunțat deja demisia
Maria Ligor va fi propusă ministru delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este propus pentru portofoliul de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Petru Sorin Bușe este propus pentru portofoliul de Ministru al Transporturilor

La Ministerul Comunicațiilor, intenția premierului este să propună un interimat, mai exact pe Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei.

”După o perioadă de pregătire, de construcție, Guvernul intră într-o etapă de livrare a rezultatelor. La începutul mandatului ne-am asumat câteva măsuri concrete, dar care să aibă impact și consistență. Sunt domenii în care avansat și domenii unde îmi doresc să dau un impuls. Am decis să operez patru schimbări în Guvern. Vreau să mulțumesc pentru activitate miniștrilor Adrian Curaj, Marius Bostan, Dan Costescu și Dan Stoenescu, sunt proiecte pe care s-a lucrat bine, la altele au fost întârzieri. Propun pentru Ministerul Educației pe domnul Mircea Dumitru, rectorul Universității București. La Transporturi o să îl propun pe domnul Sorin Bușe, un manager cu un CV impresionant. La Ministerul pentru relațiile cu românii de pretutindeni i-am propus postul doamnei Maria Ligor, un diplomat care cunoaște bine diaspora. Pentru Ministerul Comunicațiilor decizia mea este să propun un interimat, pe domnul Dragoș Tudorache, Șeful Cancelariei Primului-Ministru” a anunțat premierul Dacian Cioloș.


Prim-ministrul va prezenta mâine dimineață propunerile președintelui Klaus Iohannis. 

Biografie prof. univ. dr. Mircea Dumitru 
 
Mircea Dumitru este profesor universitar. Din decembrie 2015, a fost rector al Universității din București, iar din 2016, Președinte al Comisiei de Filosofie și membru al Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Anterior a fost rector al Universității din București în perioada 2011-2015 și prorector între 2008-2011. A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 și Președinte al panelului științe Umaniste și Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012.
 

În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universității din București și, din același an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA. A publicat trei cărți de autor și este coautorul unui manual de logică și argumentare. A coordonat colecția Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iași, a publicat zeci de studii și articole în reviste și volume de specialitate.
 
În 2001 a primit Premiul 'Mircea Florian' al Academiei Române, pentru lucrarea 'Modalitate și incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior' Editura 'Paideia', București, 2001. În iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O'Higgins, în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele Republicii Chile.
 
Din septembrie 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Este membru al Advanced Reasoning Forum și al Institute International de Philosophie, Paris și Președinte al Asociației Române de Filosofie Analitică. În perioada 2002-2008 a fost membru în board-ul științific al New Europe College, iar între 2011 și 2014, Președinte al European Society for Analytic Philosophy.
 
Vorbește fluent limba engleză și cunoaște limbile franceză și germană la un nivel mediu. S-a născut la București, la 14 iulie 1960. Este căsătorit și are doi copii.
 
Câteva date despre Petru Sorin Bușe 

 
Are o experiență de peste 25 de ani în industria auto globală. Din septembrie 2010 până în mai 2015 a fost Vicepreședinte al Inginerie Renault Globale și Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 — septembrie 2010 a fost Director General adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 — iunie 2009, Inginer șef Adjunct pentru Rusia.
 
Între anii 1996 — 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcția de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în anul 1990, până în 1996, a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând și servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 — 1990 a fost inginer la Electronica București. A absolvit Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini din București în 1985 și colegiul 'Sf. Sava' din București, specializarea Electro-Mecanică în 1979. A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) și INSEAD, Fontainbleau, Franța, dar și în cadrul Canadian Management Center, Toronto.
 
Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producție Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) și în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation și Toyota Institute.
 
Vorbește fluent limbile engleză și franceză și are cunoștințe de italiană și spaniolă. S-a născut la București, la 16 august 1960. Este căsătorit și are doi copii.
 
Cine este Maria Ligor?

Maria Ligor este diplomat de cariera din 1996. Din 30 mai 2013, a preluat postul de ambasador al României în Canada. Tot din 2013, este Reprezentant Permanent al României la Organizația Aviației Civile Internaționale. Din ianuarie 2012, până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale — Reprezentant special pentru promovarea democrației. Din noiembrie 2012, este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor și membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy).
 
Între iulie 2006 și august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei și Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE. A contribuit la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. A mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European și la Consiliul Europei, la Strasbourg.
 
S-a specializat în afaceri politice și administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia și științe politice la Universite Libre de Bruxelles și la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relații Internaționale la SNSPA, București și studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership și management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena.
 
În 2004, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic. In 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai și Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.
 
Vorbește fluent limbile engleză, franceză și spaniolă și are cunoștințe de italiană. S-a născut la București, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită și are o fiică, potrivit agerpres.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii