Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedepse mai mari pentru cei care folosesc copii sau persoane cu dizabilități la cerșit. Propunerea, adoptată tacit de Senat

ro

02 May, 2018 18:46 2175 Marime text
Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de miercuri, o propunere legislativă pentru completarea Codului penal, prin care pedepsele pentru utilizarea minorilor sau a persoanelor cu dizabilităţi pentru cerşetorie au fost majorate, transmite Agerpres.ro
 
Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 25 aprilie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.
 

"Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă (n.r. - faţă de forma în vigoare 6 luni la 3 ani). (...) Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani (faţă de 3 luni la 2 ani sau cu amendă). (...) Fapta de a utiliza serviciile (...) prestate de o persoană despre care beneficiarul ştie că este victimă a traficului de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani sau cu amendă (n.r. - faţă de 6 luni la 3 ani sau cu amendă) dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă", stipulează modificările propuse a fi aduse articolelor 214, 215 şi 216 din Codul penal.

 
Iniţiatorii, un grup de deputaţi PNL, susţin, în expunerea de motive, "că societatea românească se confruntă zilele acestea, mai mult ca niciodată, cu recrudescenţa cerşetoriei, în special a celei în care sunt implicaţi minori".
 

"Nicio pedeapsă nu este prea mare atunci când este vorba despre asigurarea unei securităţi şi a unei vieţi normale a minorilor. De asemenea, cerşetoria practicată în mod deliberat şi în mod tacit pentru câştigarea unor venituri ilegale reprezintă un fenomen care a scăpat de sub controlul autorităţilor publice, poate şi din cauza lipsei unor mijloace coercitive mai dure", se arată în expunerea de motive.

 
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii