Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensiile speciale vor fi contestate la Curtea Constituțională de Guvern

ro

27 Jun, 2016 15:20 2630 Marime text
Guvernul a contestat din nou la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind pensiile speciale. Anunțul a fost făcut de premierul Dacian Cioloș. El a arătat că din textul adoptat de parlamentari nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii şi de aceea a cerut judecătorilor CCR să clarifice dacă elementele menţinute în lege sunt constituţionale.
 

"Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională, chiar azi am semnat. (...) Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Și, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivității, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menținute în lege, sunt constituționale", a spus Cioloș, la postul public de radio.


Totodată, premierul a precizat că impactul bugetar al aplicării legii în forma actuală adoptată de Parlament este în jur de 400 de milioane de lei pe an. Cioloș a reamintit că Executivul a contestat această lege prima dată când Parlamentul decisese asupra pensiilor speciale și a precizat că obiecțiile ridicate și acceptate de CCR "nu au fost integrate" de Legislativ.
 

"Problema acestor pensii speciale este, în primul rând, faptul că ele nu respectă principiul contributivității. Adică pensii speciale înseamnă că dai ca și pensie mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. A fost și motivul pentru care noi am contestat la CCR - unul dintre motive - atunci când Parlamentul luase această decizie. Au fost făcute anumite modificări, dar care nu au integrat elementele constatate la CCR și acceptate de CCR", a explicat prim-ministrul.

 În opinia prim-ministrului, ideea de pensii speciale riscă să afecteze însăși consolidarea sistemului de pensii.
 
Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat marţea trecută legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, care fusese declarată neconstituţională de CCR, la sesizarea Guvernului. Parlamentarii au reanalizat legea şi au stabilit că pensiile speciale vor fi finanţate de la bugetele locale.
 
Anul trecut, în 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene - Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
 
Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create. În ianuarie, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Guvernului și a decis că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii