Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii la OIL Prod - 20.000 de tone de carburnat, indisponibilizate

ro

02 Aug, 2012 16:37 3578 Marime text
diicot_mascati_cagula_11.jpg

Forţele de ordine au descins în această dimineaţă la OIL Prod. Surse spun că în urma cercetărilor s-a deschis un dosar de evaziune fiscală pentru 18.000 metri cubi de combustibil găsiţi în depozitele companiei de pe strada Justiţiei. Valoarea aproximativă a combustibilului este de 65 milioane lei. În cauză se vorbeşte despre mai multe timpuri de combustibil, motorină euro 5, combustibil lichid uşor şi păcură.

Ofiţerii din cadrul Poliţiei Transporturi îl cercetează penal pe administratorul unei firmei din Constanţa care ar fi evidenţiat în mod fictiv câteva zeci de mii de tone de carburant în valoare de 10 milioane de euro.

Azi de dimineaţă, mascaţii au efectuat trei percheziţii domiciliare. La aceste momente, în Portul Constanţa sunt indisponibilizate 20.000 de tone de carburnat.

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime din cadrul Direcţiei de Poliţie Transporturi - I.G.P.R. efectuează cercetări cu privire la o societate comercială din municipiul Constanţa, precum şi a administratorului acesteia, cu privire la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În cauză s-a reţinut faptul că, la sfârşitul lunii iulie a.c., administratorul societăţii a evidenţiat în documentele legale ale firmei operaţiuni fictive aferente tranzacţiilor cu produse petroliere, utilizând un permis de încărcare a 25.000 de tone de combustibil la o navă aflată în Portul Constanţa, document completat în fals, în numele unei alte societăţi comerciale din Constanţa, întrucât societatea pe care o administra nu era firmă de agenturare a navei respective. Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 1 august a.c., sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost efectuate 3 percheziţii domiciliare, respectiv 2 pe raza municipiului Constanţa şi 1 pe raza municipiului Bucureşti, la sediul social declarat şi la punctele de lucru ale societăţii incriminate. În urma acestora, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă aferente perioadei 2006-2012, precum şi unităţi de calculator ce urmează a fi percheziţionate informatic. Totodată, au fost identificate 11 rezervoare de combustibil încărcate cu cantitatea de circa 18.948 mc combustibil tip M, motorină, biodiesel şi păcură, în valoare totală de circa 75.792.000 lei. Tonele de combustibil au fost indisponibilizate până la stabilirea legalităţii provenienţei acestora. Pentru stabilirea exactă a cuantumului prejudicului creat bugetului general consolidat al statului, urmează a fi solicitată o verificare de specialitate către D.R.A.O.V. Constanţa.   

Ce spun procurori de la Parchetul General al României 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa efectuează cercetări faţă de o societate comercială cu sediul în Constanţa, precum şi faţă de Verşinin Alexandru, administratorul acesteia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Din primele cercetări, a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2012, învinuitul VERŞININ ALEXANDRU a evidenţiat în documentele legale ale societăţii pe care o administra, operaţiuni fictive aferente tranzacţiilor cu produse petroliere, utilizând un permis de încărcare a cantităţii de 25.000 tone combustibil tip M la o navă, document completat în fals, în numele unei alte societăţi din Constanţa. La data de 1 august, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu sprijinul organelor de poliţie, au fost efectuate un număr de 3 percheziţii domiciliare, respectiv 2 pe raza municipiului Constanţa şi una în municipiului Bucureşti. În urma acestora, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă aferente perioadei 2006-2012, precum şi unităţi de calculator, în vederea realizării de percheziţii informatice. De asemenea, cu ocazia investigaţiilor, au fost identificate un număr de 11 rezervoare de combustibil încărcate cu cantitatea de circa 18.948 mc combustibil tip M, motorină, biodiesel şi păcură, în valoare totală de circa 75.792.000 lei, cantităţi care au fost indisponibilizate şi lăsate în custodia societăţii, până la stabilirea legalităţii provenienţei acestora. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare. 

Probleme mai vechi  

Firma în cauză nu se află pentru prima dată în atenţia poliţiştilor. Anul trecut, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au identificat în trafic, în urma unei acţiuni pe linia comercializării ilegale a produselor petroliere, două autocisterne ce transportau combustibil. Din investigaţiile efectuate de poliţişti a rezultat că produsele petroliere transportate cu cele două autocisterne au fost livrate de la antrepozitul fiscal amplasat în incinta unui depozit din municipiul Constanţa, antrepozit aparţinând, din câte se pare, societăţi comerciale cu sediul în localitate, respectiv SC Oil Prod SRL, administrată Alexandru Versinin, de 38 de ani, din Republica Moldova.

a vremea respectivă s-a mai spus că ofiţerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor le-au fost prezentate documente de transport, care conţineau suspiciuni cu privire la furnizor, respectiv o societate comercială din Bucureşti şi beneficiarul produsului - o societate comercială din Buzău. „În cauză, a fost luată măsura indisponibilizării a 50 tone de motorină, în valoare de circa 300.000 lei, lăsată în custodia depozitului din Constanţa, precum şi a sumei de 60.000 lei, găsită într-un autoturism aparţinând unui reprezentant al firmei ce deţine antrepozitul fiscal, sumă ce nu a putut fi justificată de acesta prin documente legale", se mai arată în comunicatul IPJ Constanţa. Ulterior verificărilor, poliţiştii şi angajaţii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) au descoperit că, în perioada ianuarie - iulie 2011, au fost evidenţiate operaţiuni fictive, urmare a relaţiilor comerciale derulate cu două societăţi comerciale din Constanţa, societăţi care nu funcţionează la sediul social declarat. „Cele două firme figurează în evidenţele contabile ale societăţii de antrepozit fiscal, atât ca furnizori de materii prime cât şi beneficiari de produse petroliere obţinute în procesul tehnologic din cadrul antrepozitului, care deţine o instalaţie de procesare a materiilor prime. Din livrările de produse finite supuse accizelor, în perioada mai - iulie a.c., pentru cantitatea de 376,98 tone CLU (combustibil lichid uşor) tip III s-a constatat un prejudiciu estimat faţă de bugetul general consolidat al statului în sumă totală de aproximativ 380.800 lei", au mai arătat anchetatorii constănţeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • oil 02 Aug, 2012 13:34 pe hiropedi de la romar oil nu il vede nimeni cand amesteca clu cu motorina si o vinde ca euro 5