Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol de explozie pe strada Corbului din municipiul Constanța. Pompierii au fost chemați în ajutor

ro

27 Nov, 2017 15:20 2291 Marime text
Astăzi, 27 noiembrie a.c., în jurul orei 11:15, un apel primit pe numărul unic de urgenţă 112, solicita intervenţia pompierilor militari pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, găsită în municipiul Constanţa, pe strada Corbului, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța. 

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat un proiectil de artilerie, calibru 122 mm, din perioada conflictelor militare.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa atrag atenţia cetăţenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, aceştia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mişca din locul unde a fost găsite.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
1.         nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
2.         nu le introduceţi în foc;

3.         nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
4.         nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
5.         nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
6.         nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
7.         în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
8.         nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
 
Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă. 


Sursa fpto: ISu Dobrogea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii