Persoană fizică sau juridică. Diferenţele dintre „Insolvenţă”, „Faliment” şi „Reorganizare”
Persoană fizică sau juridică. Diferenţele dintre „Insolvenţă”, „Faliment” şi „Reorganizare”
09 Sep, 2015 14:04
ZIUA de Constanta
1648
Marime text
Trebuie ştiut însă faptul că, deşi cele trei (3) noţiuni (insolvenţă, faliment şi reorganizare) au legătură una cu celelalte, ele nu se confundă, ci au semnificaţii distincte.
Semnificaţia termenilor
1) Procedura “insolvenţei” este acea procedura legală care se deschide, la cererea debitorului sau a creditorilor, în cazul în care o societatea se află în stare de insolvenţă. Conform legii, starea de insolvenţă reprezintă acea stare a patrimoniului unei societăţi care se caracterizează prin insuficientă fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile.
2) Procedura “falimentului” reprezintă procedura de insolvenţă care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat.
3) Procedura de “reorganizare” judiciară este procedura de insolvenţă care se aplică debitorului în vederea achitării datoriilor acestuia, conform programului de plata a creanţelor. Procedura de reorganizare presupune întocmirea, aprobarea, implementarea şi respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate să prevadă, împreună sau separat:
(a) restructurarea operaţională şi/sau financiară a debitorului;
(b) restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social;
(c) restrângerea activităţii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
Diferenţe
Procedura insolvenţei este o procedura “umbrela” care include şi procedura de reorganizare şi/sau pe cea de faliment. Prin urmare, relaţia dintre celelalte două sub-proceduri (faliment şi reorganizare), pe de o parte, şi procedura insolvenţei, pe de altă parte, este cea de la parte la întreg.
Astfel, în cazul în care o societatea este în stare de insolvenţă, cu privire la aceasta se deschide “procedura insolvenţei”.
După momentul deschiderii acestei proceduri de insolvenţă urmează, de regulă, o perioada de timp (denumită “perioada de observaţie”) în care administratorul judiciar analizează situaţia juridică şi patrimonială a societăţii pentru a determina dacă sunt perspective reale pentru salvarea societăţii, pe baza unui plan de reorganizare, sau, după caz, dacă societatea trebuie lichidată, deoarece această nu mai poate fi revitalizată.
După finalizarea analizei de către administratorul judiciar, creditorii societăţii vor decide (a) dacă se va încerca salvarea societăţii, prin
reorganizare judiciară, sau (b) dacă se va trece la lichidarea societăţii.
În cazul în care se aprobă reorganizarea societăţii, procedura insolvenţei va intră într-o nouă etapă, şi anume, în faza de “reorganizare judiciară”.
Deşi cu privire la această faza, legea foloseşte expresia de “procedura de reorganizare”, putând crea impresia că această ar fi o procedura distinctă
de cea de “insolvenţă”, în fapt, aşa cum a fost arătat mai sus, această “procedura de reorganizare” reprezintă doar o etapă din cadrul “procedurii de insolvenţă”.
În cazul în care nu se aprobă reorganizarea societăţii sau, după caz, deşi se aprobă o astfel de reorganizare, această eşuează, societatea va intră în faza de “faliment”. La fel că şi în cazul “reorganizării”, legea foloseşte denumirea de “procedura” de faliment, creând impresia că această este o procedura diferită de cea de insolvenţă. Cu toate acestea, “falimentul” reprezintă doar o faza, posibilă, dar nu obligatorie, a “procedurii de insolvenţă”.
Prin urmare, în cazul în care o societate este în faliment, putem spune că această este în insolvenţă, însă reciprocă nu este valabilă; dacă o societatea se află în procedura de insolvenţă nu înseamnă neapărat că această este şi în faliment, dimpotrivă, este posibil că societatea respectivă să se afle în faza de reorganizare şi să “scape” cu succes din procedura de insolvenţă.
Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii