Pesediştii s-au certat pentru a stabili cum pregătesc noul Congres. Vezi aici discuţiile
Pesediştii s-au certat pentru a stabili cum pregătesc noul Congres. Vezi aici discuţiileMai mulţi lideri de organizaţii PSD au exprimat, luni, în
şedinţa Comitetului Executiv, nemulţumiri faţă de criteriile
propuse de secretarul general, Liviu Dragnea, pentru stabilirea
numărului de delegaţi la Congres.
Liderii de organizaţii din Brăila, Cluj, Iaşi, Vaslui au protestat,
luni, în Comitetul Executiv Naţional, faţă de criteriile propuse de
Liviu Dragnea pentru stabilirea numărului de delegaţi ai fiecărei
organizaţii la Congresul partidului.
Nemulţumirile s-au transformat în acuze, liderii PSD Brăila, Bunea
Stanciu, şi PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzând faptul că numărul
de delegaţi la Congres se modifică în funcţie de "cine are gura mai
mare", de "excepţii" sau de "vânt".
Secretarul general, Liviu Dragnea, a prezentat o modalitate de
stabilire a numărului de delegaţi la congres după un calcul
complicat în funcţie de numărul de membri de partid din fiecare
organizaţie, numărul de consilieri locali şi judeţeni, numărul de
primari, numărul de parlamentari ai PSD, raportate la numărul total
de consilieri, primari, parlamentari, la care se adaugă coefienţi
în funcţie de rezultatele la alegerile prezidenţiale şi bonusuri
pentru primarii din marile oraşe şi preşedinţia Consiliului
Judeţean.
După ce materialul privind procedura şi criteriile de stabilire a
numărului de delegaţi a fost distribuit preşedinţilor de
organizaţii, câţiva din aceştia au reclamat faptul că regula a fost
schimbată iar numărul de delegaţi le-a fost diminuat.
Liviu Dragnea a precizat că, în cazul unor organizaţii, cum a fost
cea din Bucureşti, considerată "atipică", au fost aplicate unele
"ponderări".
Liderul PSD Brăila, Bunea Stancu a intervenit: "Cum au fost
ponderate? După cum au unii gura mai mare sau după cum şi unde ne
întâlnim? Revenim la vechile principii, ne întâlnim în tot felul de
BPN-uri şi modificăm lista cum vrem? Eu aveam după criterile
prezentate iniţial 135 de delegaţi, după criteriile astea am 118.
Puteam să am şi 80, nu mă deranja, dar este vorba de principii. Văd
că Bucureştiul are 580 de delegaţi".
Dragnea a replicat, explicând că procedura de stabilire a numărului
de delegaţi a fost schimbată întrucât în cea precedentă erau nişte
erori. "Păi nu tot dumneavoastră aţi prezentat-o şi pe prima? Aia
nu era bună?", a continuat Stancu.
"Domnule Bunea Stancu, haideţi să ne uităm întâi în documente, să vedem dacă criteriile sunt bune. Dacă vom constata că trebuie alte criterii, atunci să vedem care pot fi alea", a replicat Dragnea. "Să înţeleg că prima data când ne-aţi prezentat cifrele calculele erau greşite?", a intervenit Stancu.
Dragnea i-a explicat că prima procedură de stabilire a delegaţilor conţinea o eroare în ceea ce priveşte coeficientul acrodat în funcţie de numărul de parlamentari, întrucât era raportat la parlamentarii existenţi, nu cei iniţiali rezultaţi din alegeri.
El a explicat şi că organizaţiei de Bucureşti i-a fost aplicat o corecţie de coeficient stabilindu-se o medie între numărul de delegaţi la diverse congrese, între 10 şi 16%.
"Cu astfel de principii, viitorul nu este bun. Trecem de la simplu la dublu şi la unii facem corecţii, la proşti. Nu e prima dată când se întâmplă fel de fel de aranjamente după tot felul de prietenii", a intervenit liderul PSD Brăila.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a intervenit şi el la microfon, explicând că, odată stabilite, criteriile de desemnare a delegaţilor vor fi prinse în Statutul partidului. "Să stabilim regulile jocului dinainte şi la următoarele alegeri veţi şti dinainte câţi delegaţi aveţi la Congres, nu să îi stabilim în seara dinaintea Congresului", a continuat el.
În discuţie a intervenit şi preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, care a spus că formula de stabilire a delegaţilor este "divină", el fiind apostrofat de Stancu. "Eu vă vorbesc cu multă condescendenţă, nu aveţi dreptate, vă rog să vă depăşiţi frustrările, e o formulă matematică", i-a spus Oprişan lui Stancu. "Pe care ai găsit-o tu?", a replicat acesta din urmă.
În discuţie a intervenit din nou Ponta, apreciind că din criterii ar trebui eliminat cel referitor la numărul de membri de partid, cu argumentul că organizaţiile ori nu au finalizat acţiunea de identificare a membrilor de partid sau raportează mai mulţi membri. "Oricum, nu vom si reguli care să mulţumească pe toată lumea", a adăugat el.
Împotriva regulii prezentate de Dragnea s-a pronunţat şi preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. "Eu înţeleg că aceste calcule sunt făcute după o formulă divină. Dar nu se poate să fie o formulă divină, pentru că văd că schimbăm numerele pe ici pe colo şi le schimbăm destul de des, după cum ne covine. Cred că Bunea are dreptate. De ce nu avem aceeaşi măsură pentru toţi, că e posbil să dea rezultate? Tot schimbând formulele după oportunităţi, după excepţii, după vânt, ne trezim cu reproşuri de acestea. Cred că dacă e o formulă divină, cineva tot a inventat-o şi mă bate un gând că cel ce a inventat-o, dacă a inventat-o, trebuie să folosească aceeaşi formulă pentru toţi", a spus Buzatu.
O opinie similară a formulat şi preşedintele PSD Iaşi, Gheorghe Nichita. "Şi eu ctred că ne schimbăm ideile în funcţie de cum avem interese. Au fost unele criterii la început, acum am revenit la numărul de membri de partid. Am văzut că unii umblă la numărul de membri din organizaţie ca să aibă reprezentare, fiecare raportează un număr de membri ca să justifice şi cotizaţia.Ţineţi seama de ponderea primarilor şi într-o parte şi alta, pentru că de exemplu e foarte greu să câştigi Primăria Iaşiului. Dacă sunt nemulţumiri faţă de rezultatele din Moldova, spune-ţi-le în faţă", a spus Nichita.
După ce şi alţi preşedinţi de organizaţii au intervenit în defavoarea criteriilor prezentate de Dragnea, votul asupra acestei formule de stabilire a numărului de delegaţi a fost amânat, rămând ca la CEX de săptămâna viitoare discuţia să fie reluată pe baza unor eventuale noi propuneri din partea organizaţiilor judeţene.
Sursa: Gandul.info
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp