Peste 10.000 de locuinţe în pericol în caz de cutremur. 63 doar în municipiul Constanţa
Peste 10.000 de locuinţe în pericol în caz de cutremur. 63 doar în municipiul Constanţa
28 Jul, 2016 15:09
ZIUA de Constanta
1919
Marime text
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat, astăzi, în dezbatere publică, proiectul Strategia Naţională a Locuirii. Potrivit datelor din cadrul proiectului, în România ar exista peste 10.000 de locuinţe cu deficienţe structurale majore, care prezintă un risc ridicat în caz de cutremur.
"Expunerea României la riscul seismic este printre cele mai mari din Europa. Estimările sugerează că aproximativ 10.577 de gospodării ocupă 607 clădiri de locuinţă incluse în Clasa I (cea mai mare) de risc seismic în întreaga ţară. Acest lucru înseamnă 10.577 locuinţe cu deficienţe structurale majore, majoritatea acestora fiind ocupate în prezent", se precizează în document.
În anul 2014, pe lista clădirilor de locuit expertizate tehnic din judeţul Constanţa, publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, se regăseau 69 de imobile cu risc seismic din municipiul Constanţa, Hârşova, Cernavodă, Mangalia, Medgidia şi Năvodari, pentru care au fost realizate expertize de către specialişti. În cazul clădirilor incluse în această listă au fost întocmite şi o serie de recomandări. Astfel, în cazul clădirilor cu risc seismic ridicat (II şi III) se recomandă consolidări sau demolări în funcţie de rezultatele expertizelor. Potrivit listei, în oraşul Hârşova, imobilul care prezintă risc seismic de gradul I este situat pe strada Plantelor. Imobilul a fost construit în anul 1968 şi are 60 de apartamente.
Totuşi, în urmă cu doi ani, cele mai multe clădiri care prezentau un risc seismic ridicat se aflau în municipiul Constanţa. Acestea se află şi astăzi pe străzile: Arhiepiscopiei (două imobile), Aristide Karatzali (propus pentru demolare), Callatis (două imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Chiliei, Constantin Brătescu, Petre Romulus, Cuza Vodă (două imobile), Dimitrie Cantemir (propus pentru demolare), Dragoslavelor, Ferdinand, General Manu (două imobile), George Enescu (două imobile),Griviţei (două imobile), I.G. Duca (două imobile), Ilarie Voronca, Ion Corvin, Jupiter (trei imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Kricor Zambaccinan (monument de arhitectură, risc de gradul II), Mercur (două imobile), Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu (patru imobile), Mircea cel Bătrân, Nicolae Titulescu (două imobile), Răscoalei, Revoluţiei (două imobile), Ştefan cel Mare, Sulmona, Tomis (şase imobile, dintre care două propuse pentru demolare), Traian (trei imobile, două propuse pentru demolare), Vântului şi Vasile Canarache. Majoritatea dintre ele au fost construite în anii 1896 – 1948.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii