Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 200 de oameni mor anual în România din cauza incendiilor

ro

09 Aug, 2016 14:59 1624 Marime text
Din cauza incendiilor, în România mor peste 200 de oameni iar aproape 600 sunt răniți.Intervenţiile pompierilor sunt destul de dificile în condiţiile în care peste jumătate din tehnica de stingere a focului este mai veche de 20 de ani, arată datele din proiectul de consolidare a IGSU.

Pe 4 august, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost pusă în dezbatere publică Strategia de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025, elaborată în "vederea creşterii capacităţii operaţionale şi de răspuns, reducerii impactului efectelor situaţiilor de urgenţă asupra comunităţilor şi îmbunătăţirii calităţii misiunilor executate".

Riscul de incendiu reprezintă cel mai frecvent tip de risc în comporație cu riscurile naturale, riscurile tehnologice și riscurile biologice. Astfel, între anii 2008-2015 numărul incendiilor a crescut de la 15.500 pe an la 26.247. Principalele cauze generatoare de incendii sunt folosirea instalațiilor electrice cu improvizații și defecțiuni.( 26%), utliizarea focului deschis fără respectarea normelor( 15%), neverificare și neîntrținerea coșurilor de fum( 15%) și acțiunile intenționate(10%).

Un impact major în reducerea riscului de incendiu este prevenirea unui astfel de incident. Acest lucru se poate realiza prin exercitarea competențelor de aplicare a legii, activitatea de supraveghere a pieței și cea de avizare și autorizare în domeniile apărării împotriva incendiilor și protecției civile.
 
Obiectivele din cadrul strategiei de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025 au în vedere în primul rând  consolidarea rolului de autoritate în domeniul situațiilor de urgență. Un al doilea obiectiv constituie consolidarea capacității de pregătire în situații de urgență a populației, autorităților, precum și instituțiilor și opreatorilor privați. Strategia de dezvoltare mai are în vedere și consolidarea și dezvoltarea capacității opraționale și de răspuns dar și consolidarea capacității umane, logistice și administrative. Aceasta din urmă se concretizează prin îmbunătățirea dotării cu echipamente și mijloace tehnice, bunuri materiale și echipamente de protecție adaptate tuturor categoriilor de misiuni.  

Resursele financiare ce vor fi puse la dispoziție pentru îndeplinirea obiectivelor provin atât  de la bugetul de stat al României cât și din fondurie europene, credite externe garantate de Guvernul României, donații sau sponsorizări. Potrivit documentului, impactul bugetar pentru anii 2016-2018 este de aproximativ 103.000.000 de euro.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii