Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 8000 de angajați ai MAI sunt gata să intervină în județele afectate de inundații

ro

07 Jul, 2018 18:10 2961 Marime text



În cursul zilei de sâmbătă, secretarul de stat dr. Raed Arafat a luat legătura telefonic cu prefecții și inspectorii șefi ai inspectoratelor pentru situații de urgență din județele vizate de avertizarea cod portocaliu de inundații care va intra în vigoare începând de mâine dimineață: Argeş, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Ilfov.

În urma evaluărilor cu zonele de risc la inundații transmisă de către Ministerul Apelor și Pădurilor, secretarul de stat în MAI a solicitat prefecților atenție sporită la depășirea cotelor, astfel încât să fie luate măsuri de prevenire a revărsării apelor și de supraînălțare a digurilor.

Județele care au puncte critice cu risc ridicat la inundații în perioada imediat următoare sunt: Covasna, Brașov, Buzău, Bacău și Vrancea.

Totodată, secretarul de stat le-a transmis să asigure permanența la nivelul autorităților locale, să fie pregătiți să crească nivelul de alertare acolo unde situația o impune, să activeze grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere integrată, după caz, și să solicite, din timp, în funcție de situația din teren, relocarea de forțe și mijloace tehnice.
La acest moment nu avem persoane sau urgențe medicale la care să nu putem ajunge, precizează secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat.
La nivel național, sunt pregătiți să intervină peste 8.000 de angajați MAI – polițiști, pompieri, jandarmi cu 4.441 mijloace .

De asemenea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundații.

O situație dificilă rămâne în județul Covasna, unde se acționează în continuare în zona Lunca Mărcușului și Băcel până la ieșirea de sub incidența CODULUI PORTOCALIU. S-a reușit închiderea breșei de pe râul Tărlung. S-a constituit de asemenea, o rezervă de peste 5.000 de saci de nisip care sunt transportați din județul Mureș.


Până în prezent, de la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a luat măsura suplimentării cu 2 motopompe de mare capacitate și autospeciale  care urmează a fi dislocate în zona Drăgănești Vlașca, din județele Călărași și Olt. 
Recomandăm cetățenilor să respecte indicațiile autorităților și să se intereseze din timp asupra stării vremii și a drumurilor pe care urmează să se deplaseze, a mai precizat dr. Raed Arafat.
De asemenea, pentru populația din județele în care sunt prognozate în continuare ploi abundente și există risc de inundații, recomandăm să asigure scurgerea apelor pluviale prin curățarea șanțurilor și a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activitățile în aer liber.
Totodată, avertizăm cetățenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenții de apă, nici cu căruțe sau alte mijloace de transport, și să se adăpostească în zone înalte și sigure.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.

Evoluția fenomenelor meteo periculoase și intervenția din teren a efectivelor MAI sunt permanent monitorizate prin Centrul Național de Comandă Integrată care funcționează la nivelul ministerului, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
 
Sursa: MAI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii