Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiţie online pentru salvarea vilei Dalas de pe bulevardul Ferdinand din Constanţa

ro

28 Apr, 2019 16:28 2344 Marime text
sursa foto: Verde Urban

Se ştie că oraşul Constanța a fost întemeiat de grecii milesieni, urmare unui proces de lărgire a influenței și de găsire de noi debușee comerciale pentru desfacerea produselor anatoliene dar și pentru acces mai facil în achiziția de produse de la populația autohtonă getă.
Negustorii eleni au continuat să facă afaceri peste 2500 de ani, iar între 1850 și 1900 un nou val de familii grecești sosește în zona gurilor Dunării, mânați de oportunitățile comerciale și relativa nouă stabilitate a regiunii. Intreprinzători, noii eleni încep să-si pună amprenta asupra locului și construiesc clădiri tot mai impresionante de la un deceniu la altul.
„Este și cazul familiei de negustori Dalles care ridică o impunătoare vilă în stil neoromânesc la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Atelierelor. Valoarea de patrimoniu material a clădirii este multiplicată de faptul că aceasta este realizată după un proiect al celebrului inginer Anghel Saligny, cunoscut indeosebi pentru realizările grandioase din sfera construcțiilor publice, portuare, fluviale, hidraulice. Cu atăt mai importantă devine astfel bijuteria arhitecturală.
Desfășurată pe demisol, parter și două etaje, emblematica clădire pentru peisajul urban interbelic este naționalizată imediat după sfârșitul celui de-al doilea război mondial”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Verde Urban.
În perioada comunistă a îndeplinit funcțiuni de grădiniță dar o bună perioadă a adăpostit și consulatul Libiei la Constanța. După 1989, clădirea a găzduit Alianța Franceză dar în anul 2005 a fost retrocedată către moștenitori depărtați ai familiei. În încercare disperată de a salva casa, statul francez a făcut propunere noilor proprietari de a le oferi în compensare o clădire similară în Franța. Oferta a fost refuzată iar locația a intrat în cursul firesc al paraginii și degradării.
Ulterior clădirea este vândută către un afacerist local, și procesul de distrugere continuă cu o intensitate și mai sporită, furându-se, se pare coordonat, și amenințându-se chiar structura de rezistență a clădirii.
În data de 17 aprilie 2019, presa locală constănțeană anunță că a fost eliberat un certificat de urbanism pentru demolare de către autoritățile locale. Pentru a se ajunge la demolare efectivă este nevoie de un șir mai lung de avize/autorizații iar până atunci societatea civilă trebuie să-și facă auzită vocea.
La acest moment, există o Constanța a fost întemeiată de grecii milesieni, urmare unui proces de lărgire a influenței și de găsire de noi debușee comerciale pentru desfacerea produselor anatoliene dar și pentru acces mai facil în achiziția de produse de la populația autohtonă getă.
La acest moment, există o petiție online pentru oprirea demolării clădirii pe care o puteţi semna aici:: https://campaniamea.declic.ro/…/cerem-anularea-avizului-de-….
Mai multe ONG-uri şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice din Constanţa s-au sesizat şi au trimis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere de clasare în regim de urgență ca monument istoric în cadrul unui sit urban “Zonă Comercială Centrală” deja clasat în lista corespunzătoare sub indicativul CT-II-s-B-02811. Cererea de clasare poate fi vizualizată aici: https://bit.ly/2vfHVnz.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii