Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiție pentru acordarea de servicii sociale!

ro

01 Sep, 2015 11:09 2343 Marime text
Confederaţia Caritas România face apel la Mass-Media din România să sprijine persoanele vulnerabile și ONG-urile din domeniul social prin promovarea petitiei DA Servicii Sociale! în care solicită Guvernului să crească cu 0,3% pe an din PIB până în 2020 bugetul disponibil la nivel central pentru servicii sociale.
Deși statisticile oficiale prezintă cifre alarmante referitor la riscul de sărăcie și excluziune socială în care află peste 40% dintre cetățenii României, reprezentanţii confederaţiei acuză că Guvernul nu a luat, în ultimii ani, nicio masură concretă și sustenabilă pentru a crește accesul persoanelor vulnerabile la servicii care să ajute la depășirea situației de dificultate. 
„ONG-urile din domeniul social au semnalat în repetate rânduri Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice situația de sub-finanțare cronică a sistemului serviciilor sociale din România, precum și nevoia dezvoltării acestui sector,  și au făcut apel către miniștrii să abordeze cu prioritate tema finanțării acestor servicii; demersuri rămase fără răspuns. Mass-media a prezentat deseori, de asemenea, cazuri grave de copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, părinți/familii aflate în dificultate ale căror drepturi elementare (cum sunt accesul la hrană, la educație, la servicii medicale și medicamente, la condiții decente de locuit, șansa la un loc de muncă) sunt încălcate, iar autoritățile locale ridică, neputincioase sau nepăsătoare, din umeri”, spun cei de la Confederaţia Caritas.
ONG-urile - furnizori nonprofit de servicii sociale - au o experienţă de peste 20 de ani  şi reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale din România și 49,5% din serviciile acreditate furnizate la nivel național. Cu toate acestea, accesul lor la fonduri publice este, de la an la an, din ce în ce mai limitat.
În perioada 2007 – 2014, în timp ce Comisia Europeană critica România pentru slaba capacitate institutionala în absorbția fondurilor europene si pentru lipsa de coordonare între institutiile si departamentele implicate, ONG-urile acreditate ca furnizori  de servicii sociale erau nevoite să apeleze în continuare la finanțatori străini pentru a nu închide serviciile adresate miilor de beneficiari pe care îi aveau în grijă.  

 www.petitieonline.com/da_servicii_sociale

sursa foto: alba24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii