Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Posibila atingere adusă independenţei justiţiei Preşedintele CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în dosarul lui Nicuşor Constantinescu

ro

17 Mar, 2015 09:55 1374 Marime text
 
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza, în şedinţa din data de 19 martie, Raportul Inspecţiei Judiciare nr.1066/IJ / 658 / DIJ/263/DIP/2015, privind apărarea independenţei sistemului judiciar. De precizat că Inspecţia Judiciară a fost sesizată de Marius Badea Tudose, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea efectuării verificărilor referitoare la „posibila atingere adusă independenţei justiţiei, în ansamblu şi, respectiv, a judecătorilor şi procurorilor ce au avut de soluţionat cauza privind pe inculpatul Nicuşor Constantinescu, ca urmare a poziţiei publice a unor autorităţi administrative publice, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Consiliul Judeţean Constanţa“.
ZIUA de Constanţa arăta anul trecut că „UNCJR a cărei conducere este asigurată de social-democratul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a transmis un comunicat de presă în care anunță că România nu își permite un nou caz „Vișinescu” cu referire la situația președintelui CJC Nicușor Constantinescu“.
Prin intermediul documentului, președinții Consiliilor Județene din România, membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), condamnă demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.
„Este absolut inuman să ceri arestarea preventivă a unui cetățean al României, fie el și președinte al unui consiliu județean, care a fost supus unei intervenții chirurgicale și care acum se află în convalescență. Nicușor Constantinescu a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic Da Vinci cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014, în timpul operației fiind extrase prostata, veziculele seminale și ganglionii limfatici pelvini. Pacientul se confruntă în prezent cu incontinență urinară care este normală după prostatectomie radicală ?i poate avea o evoluție imprevizibilă a recuperării. Pacientului i-a fost introdus un cateter abdominal în data de 3 mai 2014, acesta urmând a fi scos când drenajul va scade sub 50 ml la 24 de ore. În prezent, drenajul este de aproximativ 100 ml la 24 de ore. Dată fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. Datorită faptului că are încă montat cateterul abdominal, programarea consultației la dr. Danny Song la secția de radioterapie oncologică a fost anulată pentru că nu poate fi supus radioterapiei cât timp are cateterul montat. Se recomandă de asemenea ca dânsul să aștepte o perioadă înainte de radioterapie pentru a se permite vindecarea țesuturilor înainte de expunerea la radiații. (...) Tratamentul pe bază de radiații este intensiv și va avea o durată de circa 6-8 săptămâni după scoaterea cateterului. (....) O întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a domnului Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa și a stadiului oncologic', se arată în scrisoarea semnată de către medical Mohamad E. Allaf, director Chirurgie Robotică și Profesor Asociat Urologie, Oncologie și Inginerie Biomedicală la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, cel care l-a operat pe Nicușor Constantinescu. Din aceste considerente demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a domnului Nicușor Constantinescu este de-a dreptul criminală și are darul să afecteze grav imaginea unui act de justiție conform cu drepturile omului și normele europene”, se arată într-un comunicat de presă.
 „O astfel de solicitare a DNA pune între paranteze/suspendă drepturile de care un cetățean ar trebui să se bucure în România, iar atunci când procurorii solicită arestarea preventivă a unui convalescent cu o situație medicală precum cea mai sus menționată, ne punem întrebarea dacă acelei persoane i se mai respectă dreptul la viață sau, de fapt, acea persoană este condamnată la moarte?
Această atitudine a procurorilor DNA arată gradul de opacitate cu care aceștia au ajuns să trateze cauzele penale, la fel cum o făceau anchetatorii staliniști din anii '50!
UNCJR consideră existența DNA benefică, dar condamnă o astfel de abordare a procurorilor care, în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, anchetează persoana Nicușor Constantinescu și nu fapte penale...
Considerăm că în secolul XXI România nu mai are voie să genereze un nou caz  „Vișinescu” aflat, de această dată, în simbria DNA și solicităm ca procurorii să respecte drepturile și libertățile cetățenilor acestei țări, atâta timp cât a fi bolnav nu a devenit încă o infracțiune legiferată de Codul Penal!”, se mai menționează în document.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii