Precipitaţii însemnate cantitativ, uneori caniculă. Vezi cum va fi vremea în aprilie, mai şi iunie
Precipitaţii însemnate cantitativ, uneori caniculă. Vezi cum va fi vremea în aprilie, mai şi iuniePrimăvara se lasă aşteptată. În aprilie temperaturile se vor situa între intre 10 - 12 grade Celsius în zonele sudice si vestice ale tarii şi mai reci in centrul si nordul Moldovei, în Transilvania şi în Maramureş. De asemenea, vom avea parte şi de ploi. Prima lună de vară se caracterizează prin alternarea zilelor mai calde şi insorite, chiar caniculare uneori, cu perioade mai reci si instabile. VEZI PROGNOZA PE URMĂTOARELE TREI LUNI
În luna aprilie, regimul termic al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a tarii, exceptand nord-vestul, sud-vestul si local sudul teritoriului, unde valorile termice pot fi sub normele climatologice. Cantitatile de precipitaţii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar in restul teritoriului, precipitatiile se pot situa peste mediile multianuale.Valorile medii lunare ale aerului se situeaza in general intre 10...12 grade Celsius în zonele sudice si vestice ale tarii, intre 8...10 grade Celsius in centrul si nordul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei, 6...8 grade Celsius in Maramures si depresiunile intramontane. Cantitatile medii lunare de precipitatii variaza intre 20-40 l/mp in Dobrogea, Baragan, Moldova si centrul Transilvaniei, intre 40-60 l/mp incea mai mare parte a Olteniei, Banatului si Crisanei, vestul Munteniei, intre 60-80 l/mp local in Maramures, nord-vestul Olteniei, sud-vestul Banatului, vestul Crisanei. In aceasta luna, se remarca o intensitate a precipitatiilor, ca urmare a aparitiei averselor de ploaie, insotite si de descarcari electrice, gradul de instabilitate fiind evidentiat si de valori mai mari ale cantitatilor lunare de precipitatii (peste 80 l/mp in zona de munte) comparativ cu prima luna de primavara.
În luna mai, temperaturile medii lunare vor inregistra valori apropiate de normele climatologice lunare in majoritatea zonelor tarii, iar in sudul si nord-vestul teritoriului, valorile termice se pot situa sub mediile multianuale. Cantitatile de precipitaţii lunare vor fi apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a tarii, iar local in centrul si sud-vestul teritoriului, cantitatile de precipitatii pot fi peste mediile multianuale lunare.
Pentru luna mai, valorile termice medii lunare sunt cuprinse intre 16...18 grade Celsius in cea mai mare parte a Olteniei si Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul Bantului si Crisanei, intre 14...16 grade Celsius in cea mai mare parte a Moldovei si Dobrogei, Dealurile Vestice, Maramures, centrul Transilvaniei, intre 12...14 grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei. Precipitatiile lunare variaza intre 40...60 l/mp in Dobrogea, Baragan, estul Moldovei, vestul Banatului, intre 60...80 l/mp in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei, Banatului si Crisanei, centrul Transilvaniei, intre 60...80 l/mp in Maramures, Dealurile Vestice. Este cea mai calduroasa luna a primaverii, dar si cea mai instabila, intervalele calde si insorite fiind urmate de perioade mai reci si umede, cand ploile pot avea caracter de aversa si chiar, torential.
În luna iunie, temperaturile medii vor fi cuprinse in limite apropiate de normele climatologice in estul si sud-estul tarii, sub mediile multianuale in sud-vestul, centrul si nord-vestul teritoriului si peste valorile normale, local in vestul tarii. Cantitatile lunare de precipitatii vor inregistra valori apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand sud-estul si local in sudul tarii, unde acestea se pot situa sub mediile multianuale.
Temperaturile medii lunare ale aerului în iunie sunt cuprinse in general intre 20...22 grade Celsius in Campia Romana si Dobrogea, intre 18...20 grade Celsius in cea mai mare parte a Moldovei, Banat, Crisana, intre 16...18 grade Celsius in Maramures si centrul Transilvaniei si respectiv, intre 12...14 grade Celsius in zonele depresionare din estul Transilvaniei. Valorile lunare de precipitatii sunt cuprinse in general intre 60-80 l/mp in Campia Romana, sudul Moldovei, vestul Banatului, intre 80-100 l/mp in Crisana, Transilvania, nordul Moldovei, intre 100-120 l/mp in zona Dealurilor Vestice, Maramures, peste 120 l/mp in zona lantului Carpatilor. Cele mai scazute valori (40-60 l/mp) se semnaleaza in Dobrogea. Alternanta zilelor mai calde si insorite (uneori chiar caniculare) cu perioade mai reci si instabile, este o caracteristica a primei luni de vara. Gradul de instabilitate este caracterizat de asemenea, prin averse de ploaie, cu caracter torential, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.
Prognoza meteorologică sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp