Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:47 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pregătiri pentru celebrarea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea. Evenimentul, la propunerea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“

ro

29 Aug, 2018 15:14 1515 Marime text
Miercuri, 29 august 2018, la sala Dobrogea a avut loc o ședință de lucru condusă de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de vicepreședintele Petre Badea, în vederea organizării unui eveniment istorico-militar și cultural programat pentru sfârșitul lunii octombrie, la propunerea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“.

Potrivit CJ Tulcea, este vorba de celebrarea a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea, cu garnizoanele din județele Tulcea și Constanța, eveniment pe care Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, continuatoarea tradițiilor militare terestre în Dobrogea, în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanța, dorește să-l organizeze împreună cu autoritățile tulcene  în municipiu, pe data de 27 octombrie 2018.

„Evenimentul poate fi completat și cu alte manifestări, cu diverse spectacole. Eu îmi doresc un eveniment similar ca amploare și la Babadag, și la Tulcea. Va trebui conceput un draft al programului, la care noi să adăugăm diverse propuneri de manifestări, pentru că îmi doresc un eveniment major, o acțiune pe măsura importanței anului pe care îl traversăm. Putem colabora cu Inspectoratul Școlar pentru un spectacol, sau cu Biblioteca Județeană, pentru o lansare de carte, un simpozion pe teme istorice. Rămâne să venim cu niște propuneri, astfel încât să organizăm un eveniment memorabil, practic o deschidere pentru evenimentele care vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, dedicate sărbătoririi alipirii Dobrogei și Centenarului Marii Uniri“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

„Propunerea pentru Tulcea și Babadag este în ziua de 27 octombrie. Partea militară va fi reprezentată de o paradă și de o prezentare a tehnicii militare. Este un eveniment unic, nu s-a mai petrecut în nici un județ. Este agreată această idee pentru această specificitate dată de faptul că noi sărbătorim și Unirea Dobrogei, pentru că acest proces de realizare a României Mari nu a început în anul 1918, ci s-a finalizat în 1918, dar a început în Dobrogea în 1878. Ideea este să începem acțiunea în Tulcea, pentru că aici a fost primul comandament al structurilor militare terestre ale Diviziei Active Dobrogea, după care vom continua la Constanța pe 1 noiembrie“, a declarat Costin Scurtu, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“.

La întâlnirea de lucru au participat, pe lângă reprezentanții inițiatorilor, conducerile Garnizoanei Tulcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului Județean de Poliție, dar și a Bibliotecii Județene Panait Cerna și Institutului de Cercetări Eco Muzeale, instituții care vor fi implicate direct în organizarea acestei manifestări.
Potrivit inițiatorilor acestui proiect, participarea la eveniment poate conferi un bun prilej de promovare a tradițiilor istorico-militare românești în contextul marcării a 140 de ani de la înființarea trupelor terestre române militare și ale Ministerului Afacerilor Interne în Dobrogea în anul 1878 și a sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1918.
 
Sursa foto: CJ Tulcea 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii