Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presa internationala, despre cazul Gabriel Grecu Relatiile dintre Romania si Rusia sunt reci

ro

18 Aug, 2010 01:46 2893 Marime text

2010-08-17-205436presa.jpgCazul diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj şi declarat persona non grata în Rusia, a reţinut atenţia presei internaţionale. Agenţiile de ştiri plasează evenimentul în contextul relaţiilor dintre Rusia şi România, pe care Associated Press nu ezită să le descrie drept "reci".

După ce rezumă comunicatul FSB privind cazul lui Gabriel Grecu, Associated Press reaminteşte câteva episoade recente ale relaţiilor ruso-române. "Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci. România a intrat în NATO în 2004 şi a iritat Rusia prin susţinerea guivernului pro-european din Moldova, o fostă republică sovietică unde două treimi din populaţie vorbeşte limba română", scrie agenţia.

La rândul său, agenţia Reuters plasează incidentul în contextul mai larg al relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Agenţia relevă îngrijorarea Moscovei faţă de planul american de a instala rachete anti-rachetă în România.

"Planurile scutului american anti-rachetă au înfuriat fostul stăpân al Europei de Est de pe vremea Războiului Rece, Rusia, care vede în acest scut o ameninţare la adresa propriului său arsenal nuclear", scrie Reuters. "Rusia şi statele occidentale se acuză reciproc de acţiuni substanţiale de spionaj, la aproape două decenii după sfârşitul Războiului Rece".

Aceleaşi aspecte au reţinut atenţia comentatorilor de la agenţia spaniolă EFE, citată de cotidianul ABC.

"FSB a anunţat o sporire a activităţii spionilor occidentali pe teritoriul rus, în pofida actualei ameliorări a relaţiilor Rusiei cu SUA şi NATO. Rusia a criticat România, membră NATO din 2004, pentru că a acceptat instalarea pe teritoriul său a rachetelor interceptoare americane, după 2015, ca parte a viitorului scut anti-rachetă", scrie agenţia spaniolă.

Ştirea reţinerii lui Gabriel Grecu a fost reluată şi de CNN, care a tradus în stil propriu comunicatul serviciului secret rusesc. "Gadgeturile de spionaj confiscate de la agent dezvăluie pe deplin activităţile sale ostile faţă de Rusia", scrie CNN, citând comunicatul FSB.

Sursa: Antena3.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 18 Aug, 2010 14:13 RUSIA face pe desteapta cu ROMANIA , inca din 1989 ,cand a trimis TRUPELE SECRETE RUSESTI sa se ALIEZE cu MASONERIA britanica in LOVITURA DE STAT din ROMANIA ,in care a fost inlaturat de la putere NICOLAE CEAUSESCU si apoi impuscat . NICOLAE CEAUSESCU este al doilea PRESEDINTE al ROMANIEI care a MURIT in urma INTERVENTIE RUSIEI . Primul Presedinte al Romaniei MORT din cauza RUSIEI, a fost GHEORGHE GHERORGHIU-DEJ care in urma unei vizite la MOSCOVA s-a imbolnavit de CANCER murind dupa sase luni datorita faptului ca a fost BOMBARDAT cu UNDE ELECTROMAGNETICE de tipul MICROUNDELOR .Deci, RAUTATEA si AGRESIVITATEA Rusiei este manifestata impotriva Romaniei de foarte multi ani ,in SECRET. Acum, RUSIA are curajul si impertinenta sa puna VINA pe AMERICANI , pentru instalarea SCUTULUI ANTIRACHETA , care a devenit o NECESITATE OBLIGATORIE deoarece Romania S-A SATURAT SA FIE MEREU tinta RUSEASCA cu fel de fel de RACHETE METEOROLOGICE, BIOLOGICE ,GEOFIZICE TECTONICE sau a SERVICIILOR SECRETE RUSESTI sub DIVERSE acoperiri . ROMANIA a avut un COMUNISM CURAT si CINSTIT unde toata lumea avea LOC DE MUNCA , unde existau foarte multi care aveau VENITURI foarte mari, educatia in scoli era prioritara si gratuita ,la fel ca si sanatatea. RUSIA a SPOSORIZAT constructia UZINEI NUCLEARO ELECTRICE din IRAN incepand cu 1995 , exact atunci cand UNIUNEA EUROPEANA vroia sa puna in aplicare proiectul de GAZE NATURALE numit NABUCCO , in care era implicat si IRANUL.RUSIA ,a iesit precum banditii somalezi in calea PROIECTULUI NABUCCO. SUA ,indiferent ce spune RUSIA , este o tara DEMOCRATICA , formata din totalitatea natiunilor de pe pamant. RUSIA se foloseste de tarile precum ROMANIA de a se lupta cu SUA. RUSIA nu este DEMOCRATICA si nici COMUNISTA, este o TARA PIRAT...