Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Băsescu - declaraţie de presă vezi life text

ro

07 May, 2011 21:36 1007 Marime text
Guvernul şi delegaţia FMI au ajuns la o înţelegere.

Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă. Declaraţia şefului statului are loc după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, ai CE şi ai Băncii Mondiale.

Concluziile misiunii FMI vor fi prezentatate luni.

 

update1-  Obiectivele noului acord, de tip precauţie, aş vrea să fie limpezii, ca să nu putem specula. El nu vizează o situaţie dificilă în care s-ar afla România, ci continuarea reformelor.

 

update 2- Prognoza pentru 2011 de menţine. Creştere de 1,5 a PIB faţă de 2010. Şi pentru 2012 ne propunem un obiectiv prudent. Adică o creştere de 3,5, revizuită de la 4,5 din PIB, menţinând obiectivul de deficit pentru 2012.

 

update 3 - Pentru trimestrul I al 2011 s-a realizat deficitul prognozat, extrem de lejer cu un spaţiu disponibil, care este generat de nerealizarea investiţiilor. Sperăm să recuperăm aceste investiţii.

Nu putem spune "Să înceapă veselia". Avem nevoie de prudenţă. Aş face o menţiune, pentru a îndepărta o minciună propagată de televiziuni. Se spune că sunt mai ieftini cartorii din Egipt. Vreau să vă spun că în Egipt, nimeni nu plăteşte subvenţii pentru cartofi.

update 4- FMI si Romania sustin cu fermitate ca deficitul a fost corect calculat, dar Romania isi afirma disponibilitatea de a primi experti de la Eurostat.

 

update 5- Un alt obiectiv este accelerarea cheltuirii banilor europeni. Se poate observa o accelerare la unele ministere, la altele nu se întâmplă nimic. Ne-au obişnuit ca de vină să fie întotdeauna ministrul. Eu spun că ministrul este principalul vinovat, dar trebuie să ne mai uităm şi mai jos. Toate oalele se sparg numai în capul ministrului.Toate obiectivele trimestrului I au fost îndeplinite în relaţia Guvern, Fond şi Bancă Mondială. Personal, sunt optimist, dar nu pot să nu fiu şi prudent.

 

Update 6 - Marea problema a programului este legata de intreprinderile de stat, fie ca sunt regii, companii de stat sau regii si companii ale administratiei locale. Este lectia pe care a trebuit sa o invatam de pe urma crizei si noi toti trebuie sa intelegem ca in 2009 si in 2010 o puternica reformare a aparatului de stat care mai continua. Sectorul de stat s-a ajustat, dar societatile, regiile de stat au stat si s-au uitat la criza. Niste domni manageri nu au niciun fel de apasare nici de arierate, nici de fondurile de salarii. Ei sunt marii baroni romanesti.

 

Update 7- Toate obiectivele trimestrului I au fost îndeplinite în relaţia Guvern, Fond şi Bancă Mondială. Personal, sunt optimist, dar nu pot să nu fiu şi prudent.Ultima informaţie este că România îşi menţine ca obiectiv intrarea în zona euro în 2015. Că o fi în prima parte, că o fi în a adoua, menţinem acest obiectiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii