UPDATE Preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, semnează patru convenţii pentru înfiinţarea de locuinţe protejate
UPDATE: Preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, semnează patru convenţii pentru înfiinţarea de
08 Apr, 2019 12:09
ZIUA de Constanta
2214
Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, semnează astăzi patru convenţii/contracte de finanţare, ce se înscriu în strategia naţională privind dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a persoanelor din sistemul de protecţie socială în societate, prin continuarea procesului de dezinstituţionalizare.
Fondurile au fost accesate prin Programul Operaţional Regional şi Programul de Interes Naţional. Cele patru proiecte - „Reducerea capacităţii centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Techirghiol Corp B - O şansă pentru fiecare”, „Sprijin pentru integrare comunitară”, „Tineri în comunitate” şi „Închiderea Centrului de Plasament Ovidiu” - au o valoare totală de aproximativ 14,3 milioane lei.
La semnarea convenţiilor/contractelor participă preşedintele CJ, Marius-Horia Ţuţuianu, Petre Dinică, director general al DGASPC Constanţa, Luminiţa Mihailov, director general Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, şi Cristina Cuculaş, şef serviciu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cât şi Monica Salomie, șef serviciu juridic ANPDCA.
UPDATE
Proiectele vor fi construite în 20 de luni, fiind vorba de 11 locuinţe protejate pentru aproximativ 140 de beneficiari. Valoarea proiectelor se ridică la 150 milioane de lei. Beneficiari sunt persoane și copii cu dizabilități din județ. Ţuţuianu mulțumeşte Guvernului României pentru tot sprijinul acordat în ultimii doi ani. Petre Dinică spune că prin aceste proiecte continuă demersurile pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități
UPDATE 2
"Dorim să le oferim servicii cât mai aproape de nevoile lor, nemaiputând-I pe drumuri la sediile noastre, închiderea centrului de plasament Ovidiu fiind unul dintre proiecte. Are o valoare de 4,5 milioane de lei. Perioada de implementare este de 18 luni, în septembrie 2020 se va închide. Beneficiarii vor fi transferați în case de tip familial în Medgidia, iar tot acolo va fi înfiinţat un centru de zi",a mai spus Dinică.
UPDATE 3
Al doilea proiect este cel de la Techirghiol. Este vorba de înființarea de servicii sociale pentru recuperarea beneficiarilor și aducerea lor în sânul familiilor, prin dezinstituţionalizare. Beneferciarii sunt persoane adulte, care vor fi transferate în locuinţe protejate, pentru creşterea calităţii vieţii a acestora. Locuințele protejate se vor realiza în Chirnogen. Centrul de zi se va face tot acolo, capacitate fiind de 30 de locuri
UPDATE 4
Al treilea proiect este Tineri în comunitate, cu o valoare 3,5 milioane de lei, care se va derula până la finele anului 2020. Este dedicat tinerilor proveniţi din centrele direcţiei. Ei vor fi transferaţi în locuinţe protejate. Și în cadrul acestui proiect se va realiza un centru de zi pentru a-i sprijini. În Topraisar se deschide centru și se construiesc locuințele protejate.
UPDATE 5
Și ultimul proiect sprijin pentru integrare comunitara are ca beneficiari persoane adulte cu dizabilități. Vor fi transferate în locuințe protejate și dezvoltarea unui centru de zi în Nicolae Bălcescu. Centrul va fi destinat beneficiarilor de tip locuințe protejate și din comunitate, având tot 30 de locuri.
UPDATE 6
După prezentarea acestor proiecte, urmează semnarea contractelor. "În județul Constanța se semnează primele contracte în domeniul asistenţei sociale pentru persoanele cu dizabilități. Se face astfel trecerea din centrele clasice în case de tip familial și centre de zi, potrivit strategiei guvernamentale de închidere a centrelor de plasament şi dezinstitutionalizarea persoanelor cu nevoi speciale sociale", a declarat Mihailov. I-a felicitat că au depus la timp documentația tehnică pentru că procedura este destul de laborioasă.
"Din ce am văzut în alte regiuni, pot sa spun că la Constanța lucrurile s-au rezolvat din fericire, au fost identificate spatiile pentru amenajarea acestor centre de zi și cred ca va veți încadra în cele 20 de luni pentru realizarea acestor proiecte", mai spune Mihailov.
UPDATE 7
Dinică explică că nu a fost simplu sa obțină terenurile din județ și tocmai de aceea mulțumeste CJC pentru sprijin. A mai declarat că vor depune încă un proiect pentru al doilea apel care a fost lansat deja de minister.
UPDATE 8
Cristina Cuculuş a spus că "Constanța este un exemplu de județ care se va conforma politicii guvernamentale la nivel naţional. Județul începe sa conteze pe harta ţării şi aveți șansă să deveniți un exemplu de buna practica la nivel national. Să dovediţi că se poate".
UPDATE 9
Monica Solomie a vorbit despre restructurarea centrelor vechi de plasament, căci sunt doua direcții pentru dezinstituţionalizare. A spus că DGASPC a aplicat pe mai multe proiecte şi că activitatea lor se va regăsi și în semnarea altor contracte și în finalizarea proiectelor. "Copiii și vârstnicii sunt cei mai vulnerabili, îngrijirea lor depășește capacitatea familiilor și serviciile în comunitate lipsesc. Tocmai de aceea este nevoie de aceste proiecte. Termenele și timpul joacă un rol important în ceea ce ne-am propus", a spus Solomie.
Preşedintele CJ îi mulțumeşte secretarul județului, Mariana Belu pentru implicare în susținerea acestor proiecte.
UPDATE 10
Petre Dinică mai spune că s-a făcut apel câtre UAT-urile din județ pentru identificarea de spaţii, dar nu ai răspuns decât cele unde s-a luat decizia să se amenajeze locuințele protejate și centrele. Totodată au fost căutate localități cât mai apropiate de localitățile de domiciliul a beneficiarilor.
Până în 2020 trebuie închise toate centrele de plasament de tip clasic, care aveau cel puţin 1.000 de copii.
Personalul din centrele care se desființează vor fi direcționați către instituțiile nou înființate.
"Viitorii beneficiari nu vor mai întra în sistem instituționalizați explica doamna de la adopții, ci direct în rețeaua sociala de plasament sau vor rămâne în familia extinsa de origine, prin incurajarea și sprijinirea financiara a acestor familii de către stat", a spus Cuculuş.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii