Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procedura de ieșire din UE ar putea fi declanșată fără acordul Parlamentului?!

ro

06 Jul, 2016 01:42 1425 Marime text
Premierul Marii Britanii poate declanşa procedura de divorţ cu Uniunea Europeană (UE) fără să aibă nevoie de acordul Parlamentului, a afirmat, în această după-amiază, liderul comisiei însărcinate cu pregătirea Brexitului, Oliver Letwin, citat de AFP. Toată lumea se întreabă care sunt modalităţile de a declanşa procedura reglementată de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
 

”Mai precis, acest dispozitiv poate fi activat prin intermediul prerogativei regale, o putere a Executivului care nu necesită aprobarea Parlamentului. Deoarece David Cameron şi-a anunţat demisia în urma referendumului asupra apartenenţei Marii Britanii la UE, succesorului acestuia îi revine misiunea dificilă de a scoate ţara din blocul european” a declarat Letwin în faţa Comisiei pentru politică externă a Camerei Comunelor.

 
Cu toate acestea, el a apreciat că problema s-ar putea găsi în cele din urmă în faţa tribunalului, după ce cabinetul de avocaţi Mishcon de Reya a intentat o acţiune în justiţie afirmând că executivul are nevoie de unda verde din partea deputaţilor.
 

"Există opinii contradictorii în legătură cu acest subiect”, a mai spus Oliver Letwin, subliniind că Parlamentul ar trebui în orice caz "să amendeze considerabil" sau "să revoce legea din 1972 privind apartenenţa ţării la UE".

 
Tot astăzi, secretarul de stat la afaceri europene, David Lidington, a lăsat să se înţeleagă, el în faţa Camerei Lorzilor, că au loc discuţii legate de posibilitatea ca Marea Britanie să renunţe la asigurarea preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului UE din iulie până în decembrie 2017. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii