Procurorii cer date despre zborul elicopterului SMURD inaintea prabusirii si au ridicat obiecte si inscrisuri
Procurorii cer date despre zborul elicopterului SMURD inaintea prabusirii si au ridicat obiecte si inscrisuri
19 Dec, 2014 22:23
ZIUA de Constanta
1657
Marime text
Procurorii militari au cerut date si explicatii despre evolutia in zbor a elicopterului SMURD inainte de momentul prabusirii in lacul Siutghiol, si au ridicat obiecte si inscrisuri care pot fi folosite ca probe in ancheta, potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, citat de Mediafax.
Procurorii de la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), care au preluat ancheta in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol, in 15 decembrie, au facut, in perioada 16-19 decembrie, mai multe acte procedurale.
Anchetatorii au fost luate masuri "pentru obtinerea si interpretarea datelor referitoare la evolutia in zbor a elicopterului, inainte de momentul prabusirii" si au dispus ridicarea unor obiecte si inscrisuri care pot fi folosite ca mijloace de proba.
De asemenea, procurorii au dispus masuri pentru cautarea si recuperarea din lacul Siutghiol a tuturor pieselor si subansamblelor desprinse din epava elicopterului prabusit si pentru asigurarea conservarii epavei.
Ancheta in cazul accidentului aviatic din judetul Constanta, in urma caruia au murit toate cele patru persoane aflate in aparatul de zbor, este facuta de Sectia Parchetelor Militare din PICCJ, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
In acest dosar, imediat dupa producerea accidentului a fost inceputa urmarirea penale pentru neluarea si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, iar ulterior cercetarile au fost extinse si pentru ucidere din culpa, avand in vedere faptul ca au decedat toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD - medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani). Operatiunile de cautare si salvare au durat aproximativ 12 ore.
In contextul anchetei, se vehiculeaza informatia ca ar exista imagini din zona unde s-a prabusit elicopterul, filmate cu o drona. Bogdan Dumitru, proprietarul dronei, a declarat, vineri, ca a aflat de pe Facebook ca un elicopter s-a prabusit in lacul Siutghiol si a plecat spre statiunea Mamaia. El a precizat ca imediat ce a ajuns la locul accidentului a inaltat drona, indreptand-o inspre o zona a lacului unde observase o pata de ulei.
"Am ridicat drona sa vad cine e pe mal si am trimis-o pe un punct din lac unde parea sa fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine si era o chestie care se agita acolo prinsa de ceva. Cand am incercat sa o duc mai jos, am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, asa imi aduc aminte", a explicat Bogdan Dumitru.
El a spus ca nu isi explica de ce a pierdut controlul dronei, precizand ca aceasta trebuia sa se duca in punctul de unde a plecat. "Daca i se termina bateria, atunci cand ajunge la 20 la suta aterizeaza. Ea se afla atunci la 174 de metri de tarm si avea o viteza de cinci-sase metri pe secunda", a povestit Bogdan Dumitru.
Barbatul a mai spus ca a cautat drona incepand de luni seara, insa fara succes, iar vineri dimineata a primit un telefon de la o persoana care i-a spus ca drona a fost gasita si predata Politiei Mamaia de catre un angajat al unui hotel. Bogdan Dumitru a precizat ca a mers la Politie si la Parchetul Militar, insa procurorul l-a anuntat ca nu a primit deocamdata drona si il va contacta atunci cand o va avea.
Oficiali ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declarat pentru MEDIAFAX ca pana in prezent procurorii care se ocupa de acest dosar nu au primit informatia ca drona a fost recuperata, aparatul nefiind in posesia anchetatorilor. Sursele citate au mentionat ca daca o persoana sau o autoritate recupereaza aparatul, trebuie sa-l predea anchetatorilor in baza unui proces-verbal.
Accidentul aviatic a fost anuntat de un martor la numarul de urgenta 112, in 15 decembrie, la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. Interventia s-a incheiat oficial in 16 decembrie, la ora 4.10, cand a fost adusa la mal ultima victima, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
La momentul decolarii, conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste sase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.
sursa: hotnews.ro
sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii