Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:39 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA dispun începerea urmăririi penale faţă de Mihail Vlasov

ro

15 May, 2014 13:36 2259 Marime text

În continuarea comunicatului nr. 582 din 14 mai 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să  transmită  următoarele precizări:
 
 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus, în cauza mediatizată prin comunicatul sus menţionat, efectuarea urmăririi penale şi faţă de Vlasov Mihail, avocat în cadrul Baroului Iaşi, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj, raportată la art. 131 din Legea 78/2000.

 În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se  arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 5 mai 2014,  Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală.Concret, la data de 5 mai 2014, preşedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de Vlasov Vanda, fiica lui Vlasov Mihail (care este inculpat, trimis în judecată în altă cauză) care, în aceeaşi zi, i-a înmânat un plic „sigilat”, comunicându-i că este din partea tatălui ei. Plicul conţinea  o scrisoare olografă scrisă şi semnată de Vlasov Mihail.
Destinatarul afirmă că, după citirea scrisorii, s-a simţit ameninţat, în sensul că i s-a creat o stare de temere, atât pentru sine cât şi pentru familia sa, mai ales că la finalul scrisorii era specificat „n-aş vrea să sufere şi copiii altuia”.
Anterior primirii scrisorii de ameninţare, destinatarul, preşedintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de către Vlasov Mihail care i-ar fi spus, sub diverse forme, că „nu este bine ce face”, cu referire exactă la activitatea acestuia în cadrul şi în exerciţiul funcţiei pe care o deţine la Camera de Comerţ şi Industrie a României. În opinia preşedintelui interimar, aceste ameninţări directe ar fi în legătură cu demersurile făcute de forurile de conducere din C.C.I.R.,, după demiterea din funcţia de preşedinte a lui Vlasov Mihail, privind atragerea răspunderii penale şi patrimoniale a acestuia pentru faptele comise în timpul mandatului său.
La data de 15 mai 2014, lui Mihail Vlasov i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile din prezentul dosar,  în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că, după ce Mihail Vlasov a fost demis din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Constanţa, a fost numit preşedinte interimar al CCIR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii