Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Teodor Niţă, despre percheziţiile de la Constanţa. Peşte stricat ajungea în România spre vânzare (video)

ro

14 May, 2019 14:47 6919 Marime text
Procurorul Teodor Niţă a facut precizări marţi în urma percheziţiilor efectuate la Constanţa dar şi în ţară. Peste 150 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului.

"Lucrul pe teritoriul romaniei este facut de mine in colaborare cu colegii cu igpr. ulterior au fost implicate si alte subunitatii. lucrătorii de politie au primit o informatie pe care am urmarit-o. de 6 luni beneficiem de mandate de supraveghere tehnica. Nu doar telefoane, cum zic mulţi", a spus Niţă.

"Pe parcurs am realizat ca nu este doar ceva la nivel naţional. Am început colaborarea cu autorităţiile din Spania, unde a fost confirmat. Am aflat după de legaturi în Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. Am cerut sprijin Eurojust şi au deschis dosar", a precizat procurorul.

"Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate din zone în care pescuitul este interzis. Fără autorizaţii de livrari intracomunitare", a transmis Niţă, făcând referire la modul de operare al inculpaţilor.

"Foloseau baterii pentru pescuit pentru electrocutarea pestilor. Existau convorbiri cu inculpatii, Spuneau ca miroase si erau sfatuiti ca pestele sa fie dat prin oţet. Inclusiv in Delta se livrau, chiar in marile magazine, marii retaileri. Românii au 72 de ore pentru a putea exploata pestele din crescatoriile lor, iar pentru alte societăți straine vorbim de 21 de zile din momentul intrarii in Vamă", spune procurorul Teodor Niţă.

"Erau distribuite în România rondele alea foarte stricate şi proaspat era mai putin. Ce era in interiorul pestelui, Dumnezeu cu mila. Avem analize de la ANSVSA. Structurile teritoriale au tratat aşa - adica trecea peştele fără să fie verificat. În urma analizelor, peştele avea substante nedorite pentru a fi ingirate. Este impropriu consumului uman - cantitati ridicate de produşi chimici, inclusiv metale grele", a mai declarat Niţă.

Azi la perchezitii au fost reţinute 114 persoane şi peste 60 de autoturisme. Potrivit Eurojust mai sunt încă peste 100 de perchezitii in afara tarii. Românii erau cei care organizau toata operatiunea din zona satelor lipovenesti şi a localităţii Hârsova.

Aproximativ 60-70 de persoane fizice şi juridice ar putea fi puse sub acuzare, la finalul strângerii datelor din ţară şi din străinătate. Inculpaţii ar putea fi puşi sub învinuire de constituire de grup infractional, braconaj (OUG 23) şi evaziune fiscală.


Ce este grav este că în ultimele 6 luni, peştele acesta a fost pe raft si in mare parte consumat. Mai mult, exista posibilitatea ca peştele să se afle încă pe rafturile magazinelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii