Producătorii de Salam de Sibiu au nevoie de o perioadă de tranziție pentru a se conforma cerințelor IGP
Producătorii de Salam de Sibiu au nevoie de o perioadă de tranziție pentru a se conforma cerințelor IGPCertificarea IGP a fost aprobată prin Regulamentul de punere în aplicare UE 2016/234 al Comisiei din 9 februarie 2016 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Salam de Sibiu (IGP)], intrat în vigoare în 10 martie 2016 ('Regulamentul IGP').
Pentru a putea beneficia de o anumită indicație geografică protejată, un produs agricol sau alimentar trebuie să fie conform unui caiet de sarcini (document care se depune împreună cu documentația de înregistrare), care menționează și organismul însărcinat cu certificarea produsului.
"Documentația pentru obținerea certificării a fost depusă la APSS, un grup format din doar 5 dintre producătorii de Salam de Sibiu din România. După obținerea certificării IGP, retailerii au fost informați pe data de 14 martie 2016 că ulterior intrării în vigoare a indicației geografice protejate la nivelul UE, singurele produse care pot fi plasate pe piață sub denumirea "Salam de Sibiu" sunt cele care respectă caietul de sarcini aferent și că, pentru aceste produse, conformitatea este evaluată doar anterior comercializării de către Certind SA. Retailerii au fost notificați că în procesul de plasare al produselor la raft să țină cont de faptul că doar acele sortimente care beneficiază de certificatul de conformitate Certind SA pot fi comercializate sub denumirea de Salam de Sibiu”, potrivit unui comunicat al ARC.
Reprezentanții ACR susțin că, deși printre obiectivele grupului de producători (APSS) care a inițiat procedura de certificare IGP se numără apărarea și protejarea pe piața națională a produsului Salam de Sibiu și asigurarea de șanse și drepturi egale pentru toți agenții economici activi pe piața acestui produs, acțiunile APSS nu reflectă acest deziderat.
România a reușit să înregistreze la nivel european, ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, Salamul de Sibiu și Telemeaua de Ibănești în 2016.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp