Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:32 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesor al Univeristăţii Hyperion, trimis în judecată pentru luare de mită

ro

26 Aug, 2010 17:46 1940 Marime text

ref_hyperion_82695700.jpgProcurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui profesor de drept din cadrul Universităţii Hyperion pentru luare de mită în formă continuă.

DNA a decis să-l trimită în judecată pe profesorul universitar Gheorghe Stancu, membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion, sesiunea iunie 2010, şi al Comisiei de etică şi deontologie profesională a aceleiaşi universităţi, pentru luare de mită în formă continuată, precizează un cominicat al instituţiei.

Alături de acesta, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, Nicoleta Gumă - coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti şi Eugen Tacota - student în anul terminal al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion - Centrului Tutorial Caransebeş, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată.

Vor fi judecaţi în libertate, Iancu Hînda, subofiţer la IJJ Caraş Severin, Ilie Străin şi Nicuşor-Florn Ţundrea subofiţeri la ISU Semenic, pentru dare de mită. Alături de aceştia, vor fi judecaţi tot în libertate, Adrian-Ionel Cristescu, administrator la SC Flory Ady SRL Caransebeş, Angelica- Stănica Vădrariu vânzătoare la SC Orsay SRL şi Magdalena Lazăr pentru dare de mită.

Procurorii DNA au stabilit că, în luna mai, profesorul Gheorge Stancu, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept a Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş, a primit de la aceştia, prin intermediul Nicoletei Gumă şi Eugen Tacotă, 52.500 de euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.

De asemenea, Gumă şi Tacotă s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 de euro, bani pe care cei doi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să îi dea profesorului Stancu.

"Despre acesta, cei doi inculpaţi cunoşteau că, în schimb, îi va ajuta pe studenţi să promoveze examenul de licenţă în mod nemeritat, prin acordarea unor note şi rezultate necuvenite. Totodată cei doi inculpaţi s-au asigurat că favorizarea studenţilor va avea rezultatele promise şi printr-o serie de alte acţiuni cum ar fi preluarea şi transmiterea semnelor distinctive ce urmau a fi înserate în lucrări, asigurarea omogenităţii şi discreţiei întregului grup de studenţi ce urma să susţină examenul de licenţă (înlăturându-i pe cei care nu prezentau încrederea necesară), asigurarea unui caracter organizat atât cu ocazia pregătirilor pentru examenul de licenţă cât şi cu ocazia desfăşurării acestuia, în special a probei orale", arată DNA.

Pentru toţi cei 35 de studenţi proba orală a durat 12 minute şi 56 secunde, în condiţiile în care profesorul Gheorghe Stancu a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute.

Mai mult, pentru obţinerea promovării frauduloase a examenului de licenţă pe baza unui rezultat satisfăcător, Cristescu, Hînda, Lazăr, Străin, Ţundrea, Vădrariu Angelica ar fi dat câte1.500 euro lui Eugen Tacota, pentru ca acesta la rândul său, cu ajutorul Nicoletei Gumă, să remită banii profesorului.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător pe 1.680 de euro şi 1.332 de lei şi a cotei de 3/4 dintr-un imobil aparţinând lui Stancu, şi asupra sumei de 17.321 de lei şi a cotei de 1/2 dintr-un imobil aparţinând Nicoletei Gumă.

Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii