Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii, medicii si actorii pot cumula pensia cu alte venituri

ro

08 Jan, 2009 13:52 840 Marime text

Profesorii, medicii şi actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei convenţii civile prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate în instituţii publice, şi îşi vor putea astfel continua activitatea.

Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat. Premierul este de părere că profesorii, actorii şi medicii pensionari pot lucra în continuare în sistemul public pe baza unei convenţii civile sau, în cazul actorilor, a legii privind drepturile de autor. Aceştia pot fi remuneraţi punctual pentru serviciile prestate, dar nu sub forma unui salariu.

Ordonanţa interzice cumulul dintre pensie şi salariu. Un profesor pensionar care are o activitate didactică va putea în continuare, pe bază de convenţie civilă, să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine la clasă. Cadrul didactic nu va mai putea să fie plătit cu un salariu, aşa cum era plătit până acum. Pe baza aceluiaşi principiul vor activa şi în cazul actorilor şi medicilor pensionari. Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi cel al Muncii, fără să fie modificată ordonanţa de urgenţă prin care cumularea pensiei cu salariul a fost interzisă.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul a fost argumentată de premier prin nevoia ca în sistemul public să fie angajaţi tineri şi prin necesitatea unor economii bugetare, informează Mediafax.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii