Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte cu Siria Linie maritima comerciala Constanta-Latakia si cablu electric submarin pentru energie electrica

ro

06 Oct, 2010 23:12 13298 Marime text

harta-lumii.jpgO linie maritimă comercială Constanţa-Latakia şi un cablu submarin pentru transportul de electricitate din România în Siria sunt două dintre proiectele economice care ar putea fi realizate de cele două state, potrivit ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care face o vizită în Siria, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că România doreşte o intensificare a relaţiilor economice cu Siria, actor important în regiunea Orientului Apropiat şi Mijlociu.

"Primul proiect vizează operaţionalizarea unei linii maritime comerciale Constanţa -Latakia", a spus ministrul. El a adăugat că această linie comercială ar permite un transport de mărfuri de circa un milion de tone pe an şi ar permite astfel o deschidere de natură comercială şi către Irak.

Un alt proiect vizează o colaborare româno-suedeză pentru un cablu submarin pentru transportul de electricitate, care să treacă prin Turcia.

Întrebat în ce stadiu se află cele două proiecte, ministrul a spus că au loc discuţii tehnice la nivelul Ministerelor Economiei dintre cele două ţări precum şi între autorităţile maritime şi navale.

Ministrul român, care face o vizită oficială în Siria, a fost primit de preşedintele Bashar al-Assad. De asemenea, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere cu omologul său de la Damasc, Walid Al-Mouallem, urmând să mai aibă întrevederi în cursul zilei cu oameni de afaceri şi alţi oficiali.

Ministrul a menţionat că există în Siria circa 35.000 de absolvenţi de universităţi din România, fiind vorba despre oameni de afaceri sau persoane cu funcţii publice. Totodată, el a spus, referindu-se la legăturile puternice existente între cele două state, că există mai multe mii de societăţi siriene care activează în România.

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Siriană la 9 august 1955, la nivel de legaţie. La 10 octombrie 1961, după ieşirea Siriei din Uniunea cu Egiptul, relaţiile diplomatice româno-siriene au fost reluate, la nivel de ambasadă. În august 1969, ca urmare a ridicării nivelului de reprezentare diplomatică româno-israeliană, guvernul sirian a întrerupt relaţiile diplomatice cu România. Restabilirea lor a avut loc la 19 octombrie 1972.

În Siria funcţionează consulate onorifice ale României la Alep şi Latakia, iar în România, din 2005, la Constanţa, un Consulat onorific sirian, condus de omul de afaceri Jamal Zeido.

Comunitatea românească din Siria numără aproximativ 4.500 de persoane fiind în majoritate formată din femei căsătorite cu cetăţeni sirieni şi copiii acestora. Totodată, în Siria lucrează circa 50 de cetăţeni români, implicaţi în proiecte ale unor companii private din România, precizează MAE.

Potrivit datelor MAE, la 31 decembrie 2009, schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 216,11 milioane de dolari, din care 209,59 milioane de dolari exporturi româneşti de cherestea, părţi de instalaţii şi piese pentru rafinării şi fabrici de ciment, produse metalurgice, produse chimice, animale vii, autoturisme, piese de schimb, echipamente electrice, maşini-unelte, mase plastice, produse agroalimentare, produse minerale.

Sursa: Mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii