Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul MAI va fi modificat, reducerea numărului de parlamentari rămâne în actualitate

ro

03 Dec, 2011 20:25 1451 Marime text
Democrat-liberalul Daniel Buda, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, afirmă că proiectul de comasare a alegerilor, propus de ministerul de interne, va fi modificat, astfel încât să fie operată şi reducerea numărului de parlamentari, fapt ce nu este prezent în propunerea de lege.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat, sâmbătă, că reducerea numărului de parlamentari rămâne în actualitate pentru principalul partid de guvernământ şi că aceasta se va reflecta în modificările legislative din perioada următoare.

Buda a afirmat că obiectivul major al proiectului lansat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) în dezbatere publică a fost comasarea alegerilor, dar că, în etapa a doua, în urma dezbaterii, cu siguranţă vor figura şi celelalte elemente privind parlamentarii sau modul de alegere a acestora.

"Obiectivul major al proiectului lansat de MAI în dezbatere publică a fost necesitatea comasării alegerilor locale cu cele generale, dar în etapa a doua, după dezbateri, se va ajunge, cu siguranţă, la reducerea numărului de parlamentari şi la celelalte elemente privind modalitatea de alegere a acestora. Pentru PDL, reducerea numărului de parlamentari rămâne în actualitate, iar numărul parlamentarilor va fi redus fără discuţie. Proiectul MAI urmează să fie modificat în urma dezbaterii publice", a declarat Buda, citat de Mediafax.

Proiect controversat

Proiectul de lege propus de MAI păstrează norma de reprezentare actuală: un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori.

Ce se schimbă, însă, este cifra la care se raportează norma de reprezentare. Numărul total de locuitori luaţi în calcul la alegeri, mai pe româneşte spus.

 Astfel, pentru alegerile parlamentare anterioare, cele din 2008, acest număr a fost de 21.680.974 de locuitori, folosindu-se ca referinţă datele furnizate de recensământul din 2002.

Conform textului proiectului de lege, numărul de referinţă pe care îl ia acum în calcul ministerul condus de Traian Igaş este unul semnificativ mai mare: 22.305.133 de locuitori, conform informaţiilor furnizate la data de 31 octombrie 2011 de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ceea ce înseamnă, de fapt, o propunere de creştere a numărului de parlamentari.

 

www.rtv.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii