Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest „Sunt avocat şi este o onoare. Vreau să fiu impozitat ca independent“

ro

07 May, 2015 08:15 1834 Marime text
 
Sunt împotriva modificării normelor de aplicare a Codului fiscal privind impozitarea profesiilor liberale.
 
Nu trebuie avută această discuţie pentru profesiile liberale nici că zvon, CU ATÂT MAI PUŢIN CĂ PROIECT DE LEGE.
 
Nu văd nicio reacţie din partea UNBR, Baroul Bucureşti ceea ce este foarte, foarte grav.
 
Felicitări Baroului Dolj care a avut o reacţie în acest sens.
 
Îmi exprim îngrijorarea faţă de Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal lansat în dezbatere publică pe dată de 28 aprilie 2015 de către Ministerul Finanţelor Publice, apreciind că acesta este un atac evident la statutul avocatului şi al profesiei, motiv pentru care se impune un demers urgent din partea organelor profesiei, cu scopul de a împiedică adoptarea acesteia, ţinând cont de efectele sale negative.
 
Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate că activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.”
 
ATENŢIE
 
În măsură în care acest proiect de HG va fi adoptat, organul de inspecţie fiscală are puterea de a reconsidera absolut orice venit, inclusiv cele obţinute din desfăşurarea unei profesii liberale, că fiind exercitate de o manieră dependenţă.

 
Criteriile în funcţie de care organul fiscal urmează să aprecieze în ce măsură o activitate este desfăşurată de o manieră dependenţă sunt următoarele, potrivit art. 7 alin. 1 pct. 2.1 Cod fiscal, cu precizarea extrem de importantă că este suficient că organul fiscal să considere că fiind îndeplinită doar o singură condiţie din cele ce urmează a fi enumerate pentru a reîncadra o activitate:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
 
ATENŢIE
 

Prin intrarea în vigoare a acestui act normativ de modificare a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal se deschide calea că autorităţile fiscale să aprecieze că într-un anumit context avocatul desfăşoară o activitate dependenţă, prin prisma faptului că unul din criteriile mai sus expuse este aplicabil relaţiei avocat-justitiabil.
 
ATENŢIE
 
Clientul va fi obligat să suporte în mod solidar atât impozitul pe venit, cât şi contribuţiile sociale obligatorii (cele prevăzute de art. 2 din Codul fiscal – contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorată de angajator bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, contribuţiile asigurărilor pentru şomaj datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare) în mod solidar cu avocatul.


Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii