Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:16 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD Constanţa a pus STĂPÂNIRE pe Port. Mazăre, pohta ce-a pohtit - toate mărfurile de pe poarta de sud-est a Europei sunt pe mâinile lui

ro

23 Oct, 2012 02:02 1498 Marime text

În numele descentralizării, lobby-ul Republicii Mazăre îşi îndeplineşte un vechi vis: "Acum Guvernul de la Bucureşti e prietenos cu Constanţa", a afirmat senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului. Noul manager al portului trebuie să fie din mediul privat, dar, coincidenţă, favorit este preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa.

Parlamentari PSD de Constanţa au depus vineri la registratura parlamentului proiectul de lege cu care se lăuda primarul Radu Mazăre, privind transferul gratuit al acţiunilor deţinute de Ministerul Transporturilor la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPMC) către autorităţile locale constănţene.

Proiectul "grupului de la Constanţa"

Partea leului revine astfel Consiliului Local Muncipal Constanţa, care va deveni acţionar majoritar cu 51% (20% fuseseră transferate în 2008), Consiliul Judeţean Constanţa va avea 15%, Consiliului Local Agigea îi vor reveni 4%, oraşului Năvodari 3% şi Consiliul Local Mangalia va obţine 2%.

„Rămân la Fondul Proprietatea 20% din acţiuni şi Ministerul Transporturilor păstrează 5% din acţiuni pentru că există deja o lege din 2005 care prevede obligativitatea reţinerii lor în portofoliu pentru o eventuală listare la Bursă", a anunţat într-o conferinţă de presă deputatul PSD de Constanţa, Eduard Martin, unul din iniţiatorii proiectului de lege, alături de colega Manuela Mitrea şi de senatorii Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga.

Fratele lui Mazăre îşi freacă palmele de bucurie

Toate primăriile care vor intra în acţionariatul CNAPMC aparţin PSD. În acest fel, unităţile administrativ teritoriale acţionare vor primi anual dividende fabuloase. „CLM Constanţa va încasa astfel cel puţin 5-6 milioane euro pe an, Agigea -450.000-500.000 euro, Năvodari - 400.000 euro, Mangalia - aproximativ 200.000-300.000 euro anual", a anunţat Eduard Martin.

El nu a putut estima ce încasări va avea Consiliul Judeţean Constanţa dar a ţinut să precizeze că includerea CJC în structura viitorului acţionariat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa este justificată de faptul că, deşi nu este o entitate care să aibă aibă activităţi portuare, „trebuie să ne asigurăm că fiecare locuitor al judeţului Constanţa beneficiază, mai mult sau mai puţin, de uzufructul operaţiunilor portuare desfăşurate pe teritoriul judeţului Constanţa".

La expunerea de motive, în sprijinul legii iniţiate de ei, parlamentarii au invocat principiul decentralizării dar şi situaţiile similare referitoare la cunoscute porturi din Europa - Anvers, Hamburg, Rotterdam, Lisabona, în care municipalităţile deţin 100% sau majoritatea acţiunilor.

Senatorul Alexandru Mazăre a ţinut însă să precizeze că „azi suntem în momentul acela prielnic din punct de vedere politic, când Constanţa are la Bucureşti un guvern prietenos, cu deschidere spre nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor Constanţei. Este o decizie politică pe care premierul Ponta şi guvernul USL şi-o asumă".

Fratele primarului susţine că, „după 9 decembrie, cu guvernare USL, şansele de izbândă ale proiectului de lege sunt de 100%". Şi aceasta, "chiar dacă preşedintele Traian Băsescu îl va respinge, legea va trece datorită majorităţii USL în parlamentul viitor şi va deveni aplicabilă în maxim un an".

PSD Constanţa şi-a pus deja manager acolo

Fără nicio legătură aparentă cu depunerea proiectului legislativ de către echipa lui Mazăre, la Constanţa se desfăşoară astăzi şedinţa Consiliului de Administraţie a CNAPMC în care se va stabili noua componenţă.

Printre cei cinci manageri selectaţi de consultantul PricewaterhouseCoopers este şi preşedintele filialei Constanţa a PSD, prof. Lucian Băluţ, de la Universitatea Maritimă Civilă. El a obţinut cel mai mare punctaj, având astfel cele mai mari şanse să fie desemnat noul manager general al Portului Constanţa.

Parlamentarii PSD de Constanţa susţin însă că nu au nicio legătură cu selectarea profesorului Băluţ. "Tot ceea ce ştiu este că au fost 800 de aplicanţi prin procedura dată de Ordonanţa 109 şi că dl. Băluţ împreună cu alte 4 persoane au fost selectaţi pe aşa numitul short list, în rest nu avem niciun fel de interferenţă cu acest proces de selecţie, nici nu aveam cum, nimeni din politică nu şi-a băgata coada în aşa ceva", a precizat Alexandru Mazăre.

Eduard Martin a admis că "pare a fi o coincidenţă, dar într-adevăr este din Constanţa, activează pentru noi, este preşedintele organizaţiei municipale, dar nu trebuie să uităm şi CV-ul pe care îl are dl. Băluţ".



"Recunosc că nu le-am spus că sunt politician"

Contactat de EVZ, profesorul Lucian Băluţ a declarat că, în urma studierii altor situaţii similare de management privat în instituţiile publice din Europa, "nu există interdicţii pentru cei implicaţi politic să deţină funcţii manageriale dar recunosc că nu le-am spus celor de la PWC că sunt membru de partid. Tocmai de aceea, dacă mâine, dintre cei cinci specialişti selectaţi, voi fi propus pentru conducerea CA al CNAPMC, stau încă în cumpănă dacă să accept sau nu".

Profesorul Lucian Băluţ este cunoscut ca unul dintre cei mai discreţi politicieni locali. În 2008 a candidat pentru un loc de deputat PSD la Colegiul 2 Constanţa, dar a pierdut cu doar 45 de voturi.

Sursa: EVZ.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii