Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog - "Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de votare"

ro

07 Oct, 2018 13:52 1633 Marime text
În contextul desfășurării referendumului pentru revizuirea Constituției, la sediul MAI, ora 13.00, a avut loc declarația de presă a purtătorul de cuvânt comisar-șef Monica Dajbog.

Redăm în continuare conținutul declarației:

”Doamnelor și domnilor, până la această oră procesul de vot a decurs fără probleme deosebite. Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de votare.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, una nu s-a confirmat.

Restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluționate.

Până la această oră, nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenționale.

În legătură cu două sesizări privind posibile infracțiuni se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și persoanele responsabile.

De asemenea, în județul Bacău, au fost primite prin 112 sesizări cu privire la faptul că sunt secții de vot unde urnele nu sunt sigilate corect. Drept urmare a fost anunțat Biroul Electoral de Circumscripție.


În ceea ce privește, persoanele din centrele de reținere și arest preventiv, începând de ieri de la începerea procesului de vot și până astăzi la ora 12 au votat prin intermediul urnei speciale 510 persoane.

Permiteți-mi să reamintesc principalele reguli care trebuie respectate de cetățenii care participă la referendum:

Cetățenii care se află în țară, în localitatea de domiciliu, pot vota doar la secția de votare la care sunt arondați conform listelor electorale permanente. Persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție de votare din localitatea unde se află, urmând să fie trecute în listele electorale suplimentare.

Atragem din nou atenția, că fiecare cetățean are dreptul să voteze o singură dată!


Documentele în baza cărora se poate vota la secțiile din țară sunt următoarele: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, toate trei cu menționarea țării de domiciliu, precum și pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

De asemenea, reamintesc principalele contravenții și infracțiuni în legătură cu procesul de vot:

Nerespectarea indicațiilor președintelui secției de vot cu privire la menținerea ordinii în secție și în împrejurimi, pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 de metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Persoana care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă poate fi aplicată persoanei care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept.

Coruperea alegătorului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, iar împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În continuare angajații Ministerului Afacerilor Interne vor acorda maximă atenție modului de desfășurare a procesului de vot și vor sancționa orice încălcare a legii, de aceea încurajăm persoanele care au cunoștință despre săvârșirea unor fapte ilegale să ne sesizeze.

Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 18.”

Sursă foto: MAI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii