Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. Oficial DNA. Radu Mazăre, reţinut pentru 24 de ore (video)

ro

16 Mar, 2015 20:12 5013 Marime text

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a ieşit încătuşat din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Edilul-şef va petrece noaptea în arestul Poliţiei Capitalei. Conform B1 TV, acesta este un nou dosar în care Radu Mazăre este cercetat. Se pare că ar fi vorba de o sesizare făcută chiar de şeful Agenția Națională de Integritate, Horia Georgescu în 2009, cel care, tot azi a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei. Acest caz ar avea legătură şi cu apropiatul primarului Constanţei, Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre a ajuns azi la sediul DNA, în jurul orei 13.00. Acesta a declarat că a venit cu bagajul după el, deoarece "în viaţă e bine să fii pregătit pentru orice". Primarul Constanței și-a adus cu el haine de schimb, mâncare, o carte, dar și o cruce. Ultima oară când a fost audiat la DNA, Mazăre a petrecut 24 de ore în arestul Poliției Capitalei, „beciul domnesc”, așa cum l-a denumit acesta.

UPDATE 4, ora 21.35. Ce a declarat Radu Mazăre la ieşirea din sediul DNA

Radu Mazăre a fost scos încătuşat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. "Sunt acuzat că am dat trei contracte la televiziunea la care nu mai sunt acţionar", a declarat Mazăre. Acestea au fost singurele declaraţii pe care edilul-şef le-a putut face, deoarece, la ieşirea din sediul DNA îl aştepta o maşină. Înainte de a face această declaraţie, la întrebarea unui jurnalist prezent în faţa DNA-ului, „pentru ce e reţinerea?”, Radu Mazăre a spus că nu ştie.

UPDATE 3, ora 20.40. Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, începând cu data de 16.03.2015, a inculpatului MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al municipiului Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (trei infracțiuni),
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- conflict de interese (două infracțiuni).

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În ordonanțele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.


În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.
Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ștefan, referitoare la:
- impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților,
- modul de estimare a valorii contractului,

- alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată,
- inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți,
- tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului. În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Mazăre Radu Ștefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 17 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 2, ora 20.35

La ieşire, întrebat pentru ce a fost reţinut, Radu Mazăre a spus că pentru contracte la o televiziune la care el nu mai este acţionar, conform www.stiripesurse.ro.

UPDATE 1, ora 20.30

Conform România TV, Radu Mazăre ar fi fost reţinut pentru 24 de ore pentru luare de mită.

Citeşte şi UPDATE2. Radu Mazăre, la DNA Bucureşti: "Arestului Poliţiei Capitalei i se mai spune şi Beciul Domnesc"
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teo 16 Mar, 2015 20:52 Bravooooooooo