Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:09 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Radu Mazăre şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, la DNA

ro

01 Mar, 2016 11:20 4411 Marime text
Potrivit Realitatea TV, în această dimineaţă, Radu Mazăre a ajuns la DNA Bucureşti.

Fostul primar al municipiului Constanţa a declarat că vizita de azi are legătură cu celebrul dosar al Campusului Social „Henri Coandă. Din câte se pare, în cauză a fost finalizată o expertiză specifică.

În prezent, Radu Mazăre este cercetat de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti, în dosarul mai sus precizat, alături de fratele său, Alexandru Mazăre, senator al României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.

În această cauză, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, iar Alexandru Mazăre, senator al României, fratele lui Radu Mazăre, de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Recent, Dana Ana l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, alături de mai multe persoane, printre ele aflându-se fostul viceprimar al Constanţei, Gabi Stan, cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa şi Sorin Strutinsky.

Iată comunicatele DNA privind dosarul Campusului Social „Henri Coandă:

8 aprilie 2014
Nr. 420VIII/3
COMUNICAT

La solicitarea reprezentanţilor mass media, în completarea informaţiilor privind percheziţiile desfăşurate în locaţii din municipiile Constanţa, Bucureşti şi jud. Dâmboviţa (detalii în comunicatele nr. 414 din 8 aprilie 2014), Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților: - MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită; - MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul
săvârşirii infracțiunii de dare de mită;

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.
Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


17 aprilie 2014
Nr. 462/VIII/3
 
În completarea comunicatelor nr. 414, 420 din 08 aprilie 2014 și 458 din 16 aprilie 2014, referitoare la inculpatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: La datele de 07 aprilie 2014, respectiv 15 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de MAZĂRE ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: - complicitate la luare de mită; - fals în declarații. Din ordonanțele privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: În declarația de avere formulată, la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menționat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. În acest cont, a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 și 06 decembrie 2011, suma totală 80.000 euro. Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiți, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara lor, în vederea câștigării licitației organizate de RAEDPP Constanța, pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă. La data de 17 aprilie 2014, suspectului MAZĂRE ALEXANDRU, i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Într-un alt dosar,  aaceristul israelian Avraham Morgenstern este suspectat că ar fi făcut evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, se mai arată în rechizitoriu.

În cauză, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern şi Shapir Structures, în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane de lei, şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.

 
Acest dosar a fost judecat de Geanina Terceanu, fost magistrat al Tribunalului Bucureşti, recent trimisă în judecată pentru luare de mită. Ea ar fi primit de la fraţii Ioan şi Victor Becali, dar şi de Cristian Borcea, fostul preşedinte executiv al clubului de fotbal „Dinamo“, bani pentru a fi achitaţi în Dosarul Transferurilor.
 
Cristian Borcea este judecat, din octombrie 2008, în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, unde printre cei aproape 40 de inculpaţi se află şi Radu Mazăre

Luna trecută, Radu Ştefan Mazăre a fost citat la DNA în calitate de martor în dosarul în care Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este cercetată pentru 25 de hectare de teren din municipiul Constanţa.

În acest dosar este cercetat şi 
Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, bănuit de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită. Numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa mai sus amintit.

UPDATE 1, ora 16.05

La ieşirea din sediul DNA, Radu Mazăre a declarat că le-a adus procuroarelor mărţişoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Barsan 01 Mar, 2016 20:08 Si terasa leloo construita pe luciul lacului, si terasa irish construita pe domeniul public respectiv punct termic etc etc.