Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. RAJA inaugurează astăzi Cişmeaua Otomană (galerie foto)

ro

17 Jun, 2016 09:51 9011 Marime text
În urma încheierii războiului Crimeii (1853-1856), când Dobrogea a fost din nou câmp de bătălie între trupele Imperiului Otoman, Rusiei, Marii Britanii și Franței, Constanța era aproape complet distrusă. Mii de soldați francezi au murit de holeră, în 1854, deoarece sursele de apă ale orașului au fost infectate prin aruncarea intenționată a cadavrelor în fântâni.

După pacea care a urmat, a fost necesară găsirea de surse sănătoase de aprovizionare cu apă, altele decât cele dinaintea cumplitului război, care nu mai puteau fi utilizate.

Nu departe de malul lacului Siutghiol, în apropiere de insula Ovidiu, există un puternic izvor de apă dulce care a fost identificat și captat. În timplul domniei sultanului Abdul Aziz (1861-1876) autoritățile otomane ale Dobrogei au decis construirea aici, în 1864, a unei cișmele de mari dimensiuni. Apa era transportată, de sacagii, cale de aproape cinci kilometri, până în orașul Constanța, pentru a putea fi distribuită locuitorilor și navigatorilor.  Astăzi, această cișmea este una dintre puținele moșteniri ale stăpânirii otomane în Dobrogea și printre cele mai vechi construcții ale Constanței moderne.
 
După mai bine de 150 de ani, singura cişmea otomană din Constanţa a fost reabilitată şi pusă în valoare. Construită în 1864 şi deteriorată de-a lungul timpului, monumentul istoric este unul dintre ultimele mărturii ale administraţiei otomane din Dobrogea şi singurul de pe teritoriul judeţului Constanţa, din această categorie, renovat în întregime.
 
Prin eforturile SC RAJA SA şi ale instituţiilor locale abilitate, cişmeaua a fost adusă pe harta turismului cultural local şi constituie un proiect de punere în valoare a istoriei Constanţei şi Dobrogei.
 
Astfel, astăzi are loc inaugurarea oficială a Cişmelei Otomane, situată pe DN2A, la ieșire din Constanța, în zona intersecției cu bulevardul Aurel Vlaicu,  în incinta Sursei de Apă Cișmea 1C.

UPDATE 4, ora 11.32:


Atât Felix Stroe cât și Făgădău spun că intenționează să scoată plopii din oraș și să planteze 200.000 de tei. 


UPDATE 3, ora 10.51:

Felix Stroe, directorul general al RAJA a precizat că în următoarea perioadă compania va prelua toate fântânile arteziene din municipiul Constața.



Acestea vor fi reabilitate și vor fi funcționale într-un timp cât mai scurt, potrivit lui Stroe.
 
De asemenea, RAJA intenționează să mărească numărul fântânilor arteziene din municipiu. 


UPDATE 2, ora 10.19:

„Cișmeaua va putea fi vizitată de toți constănțenii”, a declarat Felix Stroe la ceremonia de inaugurare. 

Decebal Făgădău spune că în următoarea şedinţă a CLM va iniţia un proiect de hotărâre prin care toarte fântânile şi cişmelele din Conatanţa vor fi transferate către RAJA.
 
De asemenea, la inaugurare este prezent şi profesorul Gheorghe Dumitraşcu şi vice-consulul Republicii Turcia la Constanţa, având în vedere obiectivul realizat în 1864 de otomani. 


UPDATE 1, 10.03:

La inaugurare sunt prezenți Felix Stroe, directorul general al RAJA, Adrian Nicolaescu, prefectul Constanței, primaru Decebal Făgădău și Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii