Remus Cernea-Elevii care au împlinit 14 ani ar trebui să decidă singuri dacă vor sau nu să facă ore de religie
Remus Cernea-Elevii care au împlinit 14 ani ar trebui să decidă singuri dacă vor sau nu să facă ore de religie
05 Feb, 2016 22:06
ZIUA de Constanta
1482
Marime text
Conform Codului Civil copiii au acest drept însă Legea învățământului contrazice spunând că părinții sunt cei care decid până la vârsta de 18 ani a copiilor lor.
Astfel, Remus Cernea a propus corelarea Legii învățământului cu Art. 491 din Codul Civil, potrivit căreia copiii ce au împlinit 14 ani să poată decide singuri dacă vor sau nu să facă ora de religie.
Actuala legislaţie prevede că doar elevul major poate să decidă singur în această privinţă.
„Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului care a împlinit 14 ani, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a împlinit această vârstă. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului care a împlinit 14 ani, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a împlinit acea vârstă”, se arată în proiectul de lege iniţiat de Cernea.
Iniţiatorul spune în expunerea de motive că actuala legislaţie „menţine o serie de ambiguităţi generatoare de confuzii şi noi abuzuri”.
Deputatul independent menționează că, în prezent, legea educaţiei prevede că înscrierea elevului la ora de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, iar acest text nu este corelat cu Codul civil care spune: „copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă”.
„Fără o clarificare în privinţa acestei necorelări, elevii, părinţii şi profesorii vor fi puşi în situaţii dificile, care predispun la abuzuri şi încălcări grave ale drepturilor copilului. Dacă părinţii sunt atei şi copilul de 14 ani este credincios, oare îl vor înscrie părinţii la ora de religie?”, mai arată Cernea în expunerea de motive.
În acet moment, proiectul de lege se află în dezbatere publică, la Camera Deputaţilor, până la 1 martie, după care intră în procesul legislativ.
Sursa foto: Facebook - Remus Cernea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii