Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:55 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renta viageră agricolă va ajunge la CCR

ro

29 Mar, 2016 13:10 1916 Marime text
 
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la OUG 17/2010 pentru completarea Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 referitoare la reforma în domeniile proprietății și justiției, pe motiv că a fost introdus un articol care contravine principiului neretroactivității legii.
 
Conform unui comunicat transmis de către Avocatului Poporului, prin OUG nr. 17/2010 a fost introdus art. 19 cu următorul cuprins: „Prevederile prezentului titlu se aplică persoanelor care au solicitat obținerea calității de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv”.
 
Articolul menționat contravine principiului neretroactivității legii, prevăzut de dispozițiile art. 15 alin. (2) din Constituție, care impune ca un act normativ nou să nu se aplice actelor îndeplinite conform dispozițiilor legii anterioare, ci doar acțiunilor care se efectuează după intrarea în vigoare a acesteia, rămânând valabile cele efectuate în perioada activității legii vechi. OUG nr. 17/2010 a fost adoptată în 3 martie 2010 (fiind publicată în Monitorul Oficial în 5 martie 2010), reglementând situația juridică a unor persoane la nivelul anului 2009, mai exact 31 decembrie 2009 inclusiv, se mai arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.
 
De asemenea, conform spuselor acestuia, printr-o asemenea abordare, subiectului de drept i se solicită, practic, la data de 5 martie 2010, să aibă o anumită conduită, încă dinainte de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, care nu era prevăzută de norma existentă la acea dată, și anume să fi depus cererea pentru obținerea rentei viagere agricole până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
 
„În aceste condiții, ca urmare a adoptării OUG nr. 17/2010, persoanele îndreptățite care au depus cereri pentru acordarea rentei viagere agricole după data de 1 ianuarie 2010 'răspund', de fapt, pentru ceea ce au realizat în cadrul ordinii de drept în vigoare la un moment dat, doar pentru că nu aveau posibilitatea să prevadă o reglementare legală viitoare, prin care se dispunea că solicitarea de obținere a calității de rentier trebuia realizată până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv. Dar, în virtutea principiului neretroactivității legii, noul act normativ nu poate afecta cererile depuse de persoanele îndreptățite, în condiții de deplină legalitate, înainte de intrarea în vigoare a acestuia, întrucât o astfel de modificare nu face decât să creeze confuzii în înțelegerea și aplicarea corectă a legii”, conform aceleiaşi surse. 



Sursa foto: agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii