Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:28 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentanții FSANP avertizează „Parlamentul ar putea aproba azi tăierea pensiilor militare cu peste 30%“

ro

20 Jun, 2018 09:32 4866 Marime text

Plenul Camerei Deputatilor are azi, la pozitia 42 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 59/2017, privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Pentru beneficiarii de pensii militare, aprobarea acestei legi insemana o reducere cu peste 30% a valorii pensiilor, Potrivit unui comunicat remis de Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).
Din acest motiv, solicităm, alături de sucturile asociative ale pensionarilor militari, ca această lege să fie retrimisă la Comisiile de specialitate ale Parlamentului în vederea discutării propunerilor organizatiilor sindicale și ale pensionarilor militari în condițiile unui dialog real, precizează reprezentanții FSANP.
 
Începand cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE a eliminat de facto, printr-o ordonanță de urgență, acordarea unor drepturi obținute legal în calculul pensiei militare pentru:

* fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (legea 223/2015, art. 29 lit b)
* contribuția individuală suplimentară la pensie (legea 223/2015, art. 108) 
* deținatorii Semnului onorific În Serviciul Patriei, pentru 15, 20 si 25 de ani de activitate (legea 574/2004)
 
Printr-o scamatorie juridică, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar «corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei» (OUG 59/2017 art. VII p.3) ceea ce a însemnat, în mod direct, eliminarea drepturilor care motivează personalul din acest sector de activitate să ramână în activitate, până la varsta maximă, mai precizează semnatarii.
 
Aceasta masura a determinat, înainte de 15 septembrie 2017, un val de pensionari în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Numai din sistemul penitenciar s-au pensionat o pătrime dintre angajați, pentru a evita riscul de a pierde o serie de drepturi și de a primi o pensie diminuata cu peste 30%.
 
În mod concret, după anunțarea acestei măsuri, statul român a trimis la pensie, cu 5 - 8 ani mai devreme, câteva mii de militari, politiștii și funcționarii publici cu statut special din penitenciare care, în mod normal, și-ar fi continuat activitatea. Ceea ce, in mod evident, nu înseamnă o economie pentru bugetele de pensii și constituie o risipă imensa de potențial uman.
 
În concluzie, ne manifestăm speranța că solicitarile militarilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare vor fi ascultate de către Parlament și că discriminarea va fi eliminată, chiar dacă evoluțiile recente ne demonstrează că adoptarea în forță și fără o dezbatere reală a legilor devine regulă, adaugă, în încheiere, reprezentanții FSANP.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii