Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentanţii Spitalului Judeţean, luaţi prin surprindere de o vizită incognito a ministrului Sănătăţii la Constanţa

ro

22 Jun, 2016 12:01 8821 Marime text
Surse din anturajul ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au confirmat pentru cotidianul „Ziua de Constanţa” că în cursul zilei de duminică, acesta a efectuat o deplasare la Constanţa pentru o vizită incognito la secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă. De la preluare mandatului, ministrul Voiculescu a mai efectuat astfel de vizite pe la spitalele din ţară.

Aici, la Constanţa, Voiculescu a dorit, în mod special, să evalueze stadiul invesţiilor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, în special cele făcute în cadrul afacerii „Baran”, un contract în valoare de 25 de milioane de euro.

Vă reamimtim că, în mai 2004, cu zece zile înainte de alegerile locale, pe un panou uriaş aferent Spitalului Judeţean se lăfăia mesajul: "Proiectul, în valoare de 600 miliarde de lei, este posibil datorită primarului Radu Mazăre". La momentul respectiv, edilul Mazăre se lauda că reparaţia urma să se efectueze prin cofinanţare: o parte din bani urmau să provină de la buget, iar diferenţa de la constructori. Imediat după ce a fost reales primar, promisiunea făcută constănţenilor a fost dată uitării.
 
În proiectul de reabilitare a SCJU au pompat banii Consiliului Judeţean Constanţa, proprietarul clădirii, statul şi grupul de firme „Baran”. Societatea a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii cu puţin timp înaintea alegerilor din 2004. Baran trebuia să crediteze SCJU cu o sumă, iar unitatea de sănătate trebuia să returneze banii la sfârşitul lucrării. Interesant este cum au fost alese cele trei firme israeliene, din grupul Baran, să reabiliteze spitalul, având în vedere că preţul cerut de acestea pentru contractul de reparaţii a depăşit cu 38 miliarde de lei vechi valoarea estimată a lucrărilor.
 
Pe de altă parte, la începutul anului trecut, mass-media titra că societatea BMD Construcţii şi Dezvoltare SRL Bucureşti, antreprenorul general al grupului Baran, nu figurează în evidenţă Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti cu niciun salariat în momentul încheierii contractului de reparaţii capitale cu SCJU. Cum pe parcursul derulării contractului s-au constatat nereguli vizavi de cheltuirea banilor publici, dosarul "Spitalul" a ajuns la DNA Constanţa, iar lucrările au fost sistate. Blocajul se petrecea în decembrie 2005.
în cadrul acestui proiectului, CJC a oferit 875.000 euro, statul - 1.225.000 euro, iar Baran - un milion de euro, în contul instituţiei spitaliceşti ajungând, în final, 3.100.000 euro.
 
Avem promisiunea că ministrul Sănătăţii îşi va face timp în următoarele zile să răspundă la câteva întrebări, care vizează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, adresate de redacţia noastră. Totodată, se aşteaptă constituirea noului Consiliul Judeţean pentru a fi reluate discuţiile legate de investiţiile din spital şi pentru stabilirea condiţiilor în care va fi organizat concrusul pentru noul manager al spitalului. Interesant este faptul că nimeni din conducerea spitalului constănţean nu a ştiut despre această vizită, poate şi pentru că ministrul nu şi-a dorit o vizită cu covor roşu la intrare, ci doar surprinderea realităţii din spital.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii