Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retinem mai bine trasaturile fetei decat numele persoanelor!

ro

08 Jan, 2009 16:56 849 Marime text

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neuroscience, oamenii de ştiinţă au descoperit că reţinem mai bine trăsăturile feţei decât numele persoanelor, din cauza nivelului crescut al hormonului oxytocin, denumit "hormonul socializării", informează mediafax.ro.

Cercetătorii au descoperit că hormonul oxytocin, cunoscut pentru faptul că le ajută pe mame să stabilească o legătură mai bună cu bebeluşii în timpul alăptatului, este totodată implicat în procesul de recunoaştere a figurilor familiare. "Recunoaşterea figurilor familiare reprezintă o caracteristică esenţială a succesului interacţiunilor sociale la oameni", a afirmat autorul studiului, Peter Klaver. "În acest studiu, am cercetat pentru prima oară efectul sistematic al hormonului oxytocin asupra memoriei sociale a oamenilor", au explicat oamenii de ştiinţă, potrivit sursei menţionate.

Cercetătorii le-au cerut celor prezenţi la studiu să folosească sprayuri nazale care conţineau oxytocin sau placebo şi le-au prezentat o serie de imagini cu feţele oamenilor şi o serie de obiecte neînsufleţite, precum case, sculpturi şi peisaje. Adoua zi, oamenii de ştiinţă i-au pus pe participanţi să susţină un test neanunţat, prezentându-le atât unele dintre imaginile vizionate cu o zi în urmă, cât şi altele noi. După ce le-au fost prezentate imaginile, cei prezenţi au trebuit să separe fotografiile noi de cele pe care le-au vizionat în ziua precedentă.

Astfel, voluntarii care au folosit spray nazal cu oxytocin au recunoscut mai multe figuri, faţă de cei care au primit placebo. Unul dintre cei mai mari experţi în oxitocin, Larry Young, de la Emory University, din statul american Georgia a declarat că, rezultatele acestuia "au o importanţă majoră în diverse afecţiuni, precum autismul, în cazul căruia procesarea informaţiilor sociale este în mod categoric afectată".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii