Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:05 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revoluţie culturală la Constanţa Mii de oameni au urmărit, în stradă, spectacolul maestrului Horaţiu Mălăele

ro

11 Sep, 2016 17:39 4417 Marime text
Peste 3.500 de spectatori au luat parte, aseară, la experimentul cultural propus de actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, în aer liber, în faţa Teatrului de Stat din Constanţa.  Cu toţii au urmărit, plini de emoţie, recitalul oferit de renumitul artist.

Pe lângă faptul că a fost o experienţă cuturală de neuitat, evenimentul a creat şi un precedent de amploare nemaivăzută pentru scena teatrală tomitană.

O extraordinară desfăşurare de forţe a avut loc cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanţa, Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră blocând traficul în zona B-dului Ferdinand, pentru a permite miilor de constănţeni să participe la încheierea unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: Blue Theatre – Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, prima ediţie.

Pe parcursul întregii săptămâni, peste 10.000 de constănţeni s-au adunat în faţa Teatrului de Stat, care a pus la dispoziţie sala de spectacol. În zadar, însă, căci spaţiul a fost insuficient pentru a primi puhoiul de lume.  În acest sens s-a găsit soluţia scoaterii teatrului în stradă.  

„Seara de sâmbătă, 10 septembrie, a încheiat, într-o atmosferă extrem de emoţionantă, Blue Theatre – F.I.T.I.C. Marele actor a susţinut un spectacol impresionant, punctat de nenumărate runde de aplauze, râsete, dar şi lacrimi în colţul ochilor, a duioasă aducere aminte. Un spectacol total, care a accesat toate straturile emoţionale şi sentimentale ale publicului, care a amuzat, a incitat şi a pus pe gânduri, adică şi-a împlinit misiunea, aceea a unei revoluţii culturale care scoate spectacolul şi publicul în stradă, căci un mesaj profund uman nu ţine de spaţiu, ci de conţinut şi de fondul uman al fiecăruia dintre noi. Este nevoie de un actor atât de iubit de public pentru a sublinia şi dimensiona emoţional tot acest complex al sensibilităţii publice“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

„Primăria evaluează impactul necesităţii evenimentelor în ce-i priveşte pe cetăţeni prin gradul lor de implicare. (...) Şi dacă teatrul este pe cale să redevină o tribună publică şi un pol de interes atât de puternic pentru cetăţenii oraşului, Primăria va susţine din toate puterile acest interes“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Premiile FITIC 2016

În cadrul Festivalului au fost oferite şi patru premii, eforturile şi prestanţa trupelor fiind, astfel, clasificate de specialişti, membri ai juriului format din: celebra actriţă Adriana Trandafir – preşedintele juriului; Cristian Hadji-Culea – regizor, cadru didactic U.N.A.T.C. Bucureşti, director al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi; Daniela Hanţiu – actriţă, decan prof.univ.dr. al Facultăţii de Arte, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa; Daniel Vulcu – regizor şi actor, director Teatrul „Regina Maria“ din Oradea; Dana Dumitrescu – actriţă, director Teatrul de Stat Constanţa, cadru didactic al Facultăţii de Arte, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa; Ion Coja – lingvist, publicist, dramaturg; Alina Cristea – teatrolog, critic de teatru, jurnalist cultural, conf.univ.dr. al Facultăţii de Arte, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.


Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat actriţelor Raluca Aprodu şi Denisa Nicolae, iar pentru cea mai bună interpretare masculină, lui Tudor Istodor. Cel mai bun spectacol a fost considerat „Happy End“ de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan, iar premiul juriului a ajuns în Italia, pentru spectacolul „Made in Ilva“ al companiei Instabili Vaganti – scenariul şi regia: Anna Dora Dorno, distribuţia: Nicola Pianzola.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii