Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riseproject.ro „Inspectoratul pentru Situații de Urgență” SRL

ro

26 Nov, 2015 20:30 2897 Marime text
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) emite autorizații de funcționare pentru localurile publice numai în situația în care acestea contractează lucrări de prevenire și stingere a incendiilor (PSI) de la firme acreditate tot de către ISU. Firmele de profil sunt de ordinul miilor pentru că domeniul este profitabil, dar numai câteva dintre ele sunt acreditate oficial la Inspectorat. Pe această listă exclusivistă se înghesuie foști sau actuali generali și colonei din ISU, împreună cu familiile lor, potrivit riseproject.ro
 
În România funcționează sute de firme specializate în lucrări de prevenire și stingere a incendiilor (PSI). Cererea a fost mereu mare, dar a crescut semnificativ după tragedia din clubul Colectiv. Însă nu orice tip de lucrare sau firmă PSI garantează legalitatea, ci numai acelea recunosute de ISU: instituția publică anual liste cu firmele și persoanele pe care le acreditează pentru astfel de servicii. Practic, indiferent de specific, cârciumile din România sunt obligate să achiziționeze lucrări exclusiv de la aceste firme, altminteri ISU nu eliberează autorizații de funcționare.
 
Fiul şi nora generalului Udor
 
Cosmin-Aurelian Udor a înființat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său, generalul cu două stele Aurel Udor, era pe atunci inspectorul șef al ISU București. Un an mai târziu, și nora generalului și-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri și Intervenții.
 
Generalul Udor s-a retras de la conducerea ISU București în 2009 și, la scurt timp, s-a angajat chiar la firma înfiinţată de nora sa.
 
Reporter: Cum vi se pare asta, că fiul dvs. și soția lui aveau firme de PSI, iar dvs. erați în sistem?
 
Gen.maior (r) Udor Aurel: Păi eu sunt retras din 2009.
 
Reporter: Dar erați inspector-șef al ISU București când au fost înființate.

 
Gen.maior (r) Udor Aurel: Ce vreți să vă spun? Luați ca atare.
 
În ultimii șapte ani, Compania Stingeri și Intervenții a avut o cifră totală de afaceri de peste 50 de milioane de lei și profit net de aproape 9 milioane – cifre care o plasează în topul acestei afaceri de nişă.
 
Asociații familiei Udor sunt, la rândul lor, personaje controversate, cu legături politice, unii dintre ei fiind anchetați acum la DNA pentru fapte de corupție.
 
Cosmin-Aurelian Udor a înfiinţat firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare alături de Mihai Gabriel Popescu, Horaţiu Cosmin Udrişte, Orlando Cosmin Ionescu, Florin-Marius Drăguț şi firma Prometeu Consulting SRL (cu profil de lucrări PSI).
 

Cosmin Udrişte Horaţiu este fiul lui Gheorghe Udriște, actual deputat PNL și fost director al Metrorex. În 2006, când fiul său înființa această firmă, Udriște-senior era director general al Direcției de Transporturi, Drumuri și Siguranța Circulației la Primăria Municipiului București.
 
Mihai Gabriel Popescu, 43, cunoscut și ca Mișu Pricopsitu, a schimbat mai multe partide și funcții publice. De exemplu., în 2007, el era consilierul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor.
 
Florin-Marius Drăguț este anchetat de procurorii DNA pentru că ar fi dat mită în schimbul unor contracte cu CNADNR. Printre partenerii săi de afaceri se numără Andrei Plumb și Dan Plumb, soțul și fiul Rovanei Plumb, ex-ministrul Mediului.
 
În 2007, nora generalui Udor, Alina-Ionela, a înființat Compania Stingeri și Incendii SA. De-a lungul anilor, în această firmă s-au perindat mai mulți acționari, cei mai mulți dintre ei fiind conectați la Mihai Gabriel Popescu, partenerul familiei Plumb.
 
În 2013, generalul Udor și-a înlocuit nora în funcția de administrator al Companiei Stingeri și Intervenții, devenind și președintele Consiliului de Administrație al societății. Cumulat, Compania Stingeri și Intervenții a câștigat contracte cu statul în valoare de peste 7,5 milioane de lei, majoriatea dintre ele cu Aeroportul Internațional Henri Coandă.
 
Firma din casa colonelului Matei Tudorel
 
Părinții colonelului Matei Tudorel şi-au deschis, la mijlocul anilor `90, o firmă de lucrări PSI. Aveau peste 60 de ani când au intrat în afaceri, dar fiul lor lucra la pompieri încă de pe vremea lui Ceaușescu, În 2010, el s-a pensionat cu grad de colonel în rezervă, brevet de pompier specialist și acreditare de evaluator eliberată de ISU. În România, doar 40 de oameni au această acreditare. 23 dintre ei sunt, de fapt, oameni care au lucrat în sistem. Adică, ofițeri importanți din ISU.
 
Cu cinci ani înainte ca Matei Tudorel să iasă la pensie, soția sa, Mărioara, a intrat în firmă, apoi și fiul său. Firma – Austing Com SRL – avea sediul social în casa în care locuiau colonelul Matei și soția sa. Compania este azi una dintre cele mai cunoscute din piața de profil, cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane de lei și profituri de 3,8 milioane în ultimii 10 ani.
 
Reporter: De ce au hotărât părinții dvs. să-și deschidă firmă de PSI?
 
Col. (r) Matei Tudorel: Întrebare de întrebare. Era un domeniu neabordat la vremea respectivă și ei și-au deschis o firmă în domeniul respectiv. Tata este inconștient, în pat. Nu vreți să vă duc la el, să stați de vorbă cu el? Vă iau acum de unde sunteți, mergem să-l vedeți, stăm cu lumânarea la capul lui, hai să-l întrebați pe el de ce și-a făcut firmă.
 
Reporter: Părinții dvs. au vreo experiență în domeniul acesta?
 
Col. (r) Matei Tudorel: Ce înseamnă experiență? Are cineva, în momentul de față, experiență? Dacă tot vă documentați, de ce nu-i luați și pedigree-ul lui tata, vedeți ce a fost.
 
Soția dvs. a și câștigat, în 2008 și 2009, 250.000 de euro de la Austing?
 
N-am făcut un calcul de la cap la coadă.
 
Apar în declarațiile dvs. de avere, ca dividende câștigate de soție.
 
Păi la vremea respectivă nu cred că era acționar.
 
Și, totuși, așa ați scris în declarațiile de avere.
 
Asta nu înseamnă că este și așa.
 
Anul trecut, colonelul a intrat în acționariatul firmei de familie care a funcționat în casa sa, înlocuindu-și soția în funcția de administrator al societății. Tot în 2014, Matei Tudorel a înființat și firma Austing Serv SRL, alături de fiul său.
 
Austing Com SRL și Austing Serv SRL sunt acreditate de ISU pentru o gamă largă de lucrări PSI precum ignifugare, instalarea și întreținerea sistemelor de alarmă în caz de incendiu, proiectarea acestor sisteme, verificarea, încărarea și repararea stingătoarelor, proiectarea, montarea și întreținerea sistemelor de limitare și stingere a focului, efectuarea lucrărilor de termoprotecție, proiectarea și instalarea sistemelor de ventilare.
 
Setul generos de acreditări primite de la ISU a permis firmei Austing Serv să obțină încă primul an de funcționare un profit net de peste 160.000 de lei.
 
Reporter: Cineva ar putea considera că este un conflict de interese.
 
Col. (r) Matei Tudorel: I-aș zice acelui cineva că mi-am folosit experiența la ceva, nu s-o las să se fâsâie.
 
Reporter: În timp ce erați angajat la ISU.
 
Col. (r) Matei Tudorel: Nu în timp ce eram angajat. Nu se poate proba nimic din vremea respectivă, că am avut contracte că am avut contracte legate de funcția mea la ISU. Eu, oricum, nu lucram la firmă atunci.
 
Reporter: Dar firma era la dvs. în casă, părinții, soția și fiul dvs. erau acționari.
 
Col. (r) Matei Tudorel: Zău?
 
Reporter: Nu este așa?
 
Col. (r) Matei Tudorel: Și ce vreți să vă răspund? Că soția era un inginer într-un domeniu care nu mai există în România și au dat-o afară din școală că s-a închis școala? Ce trebuia să fac, s-o împușc? Unde s-o duc? Serios vă întreb. Ea este ingineră țesătoare. Nu mai există în București. Ce trebuia să fac, să-i zic: „Spânzură-te!” sau „Pleacă de acasă”? Ce-i faci la un om de 50 de ani care nu mai poate munci? E o problemă socială. Un om care are 50 de ani și nu mai poate munci, unde se duce?
 
Evaziunea PSI
 
Experiența în sistem a colonelului Matei Tudorel nu aduce beneficii doar firmelor sale.
 
Colonelul are o relație veche și cu societatea Psicom Intermed SRL, unul dintre jucătorii cu greutate din piața PSI, care se numără printre cele 21 de societăți românești acreditate de ISU pentru activități de evaluare, identificare și control al riscului de incendiu.
 
În lista cu firmele autorizate pentru lucrări PSI, ISU specifică și numele angajatului acreditat, datorită căreia firma obține avizul. În cazul Psicom, numele specialistului acreditat este același Matei Tudorel.
 
Colonelul în rezervă admite că este prieten cu Gheorghe Gabriel, patronul Psicom, și că, pentru a obține această acreditare, au făcut un contract de colaborare.
 
Și Psicom Intermed își are originile tot în sistemul de stat. Gabriel Gheorghe, patronul firmei, a lucrat pe vremea comunismului la Institutul Național de Motoare Termice, după care, prin 1991, i s-a cerut să plece, moment în care a intrat în afaceri – povestește partenerul său, Matei Tudorel. S-au asociat în urmă cu câțiva ani pentru a participa la licitații publice, însă n-au câștigat, spune colonelul. De fapt, Psicom Intermed a câștigat contracte cu statul în valoare de peste 5,3 milioane de lei. Dintre cele 20 de contracte publice câștigate, 15 au fost parafate cu CFR – cel mai recent obținut chiar anul acesta. Cinci dintre contracte au fost atribuite fără licitație, iar în cazul a 10 dintre celelalte – doar Psicom Intermed a depus ofertă. Compania a avut o cifră de afaceri de peste 33 de milioane de lei în ultimii 10 ani.
 
De-a lungul timpului, Gabriel Gheorghe a construit un adevărat holding în domeniul PSI. În prezent, trei dintre cele opt firme de profil pe care le-a înființat Gheorghe sunt acreditate de ISU pentru lucrări precum ignifugare, instalarea și întreținerea sistemelor de limitare și stingerea incendiilor, verificarea, reîncărcarea și repararea stingătoarelor, montarea și mentenanța sistemelor și instalațiilor de semnalizare și alertare în caz de incendiu. Una dintre ele este autorizată de ISU pentru a funcționa ca serviciu privat pentru intervenții în situații de urgență.
 
Aceasta după ce, o altă firmă cu profil similar, numită Psicom SUP (abrevierea de la Situații de Urgență și Pompieri – n.r.), a fost înființată de Gabriel Gheorghe în 2008. Numai că această afacere a eșuat într-o controversă: Gheorghe a cedat firma în 2009 către două companii offshore, Way Consulting Corporation Limited și Sylmedia Limited, înregistrate în Delaware și reprezentate de neozeelandezul Ian Taylor. Ambele căsuțe poștale au fost folosite în România de consultantul offshore Laszlo Kiss într-un circuit complex de spălare de bani și evaziune care a implicat nume precum Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.
 
Rețeaua offshore construită de Laszlo Kiss și Ian Taylor este investigată pe mai multe continente pentru trafic de armament în țări supuse sancțiunilor ONU, spălare de bani în beneficiul unui cartel mexican de droguri, evaziune fiscală şi delapidare.






În iulie 2015, la București, Laszlo Kiss a fost condamnat definitiv la șase ani și patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani în dosarul Petromservice. Prejudiciul a fost de peste 83 de milioane de euro. Kiss este judecat și pentru delapidare și spălare de bani în dosarul Ultra Pro Computers, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro.

Legăturile dintre crima organizată și afacerile sale nu-i dau însă emoții lui Gabriel Gheorghe. În urma solicitărilor noastre repetate, afaceristul ne-a cerut doar „să nu-l mai plictisim cu asta”.

Două dintre firmele PSI controlate de Gabriel Gheorghe înregistrau, la 30 iunie a.c., datorii în valoare de 1,5 milioane de lei pentru care Fiscul a demarat procedura de executare silită.

Afacerile colonelului Bârsan

Colonelul în rezervă Gheorghe Bârsan a ieșit la pensie din ISU București în 2006, după 34 de ani vechime în sistem. și a înființat firma PSI Sarmis Columna Consult SRL. Aceasta este una dintre cele 21 de firme acreditate de ISU pentru evaluarea riscului de incendiu.

Fratele colonelului Gheorghe Bârsan este comandant de detașament la ISU București. Îl cheamă Ovidiu Bârsan, iar soția sa lucrează la Sarmis Columna Consult, firma cumnatului colonel.

În ultimii cinci ani, Sarmis Columna Consult a avut profituri nete în valoare de peste 260.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro). Cu toate acestea, Fiscul o execută silit pentru datorii de aproape 1.000 de lei la bugetul de stat.

Reporter: Fratele dvs. este activ, lucrează la ISU București.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Da, la un moment dat am lucrat împreună.

Reporter: Soția dumnealui este angajata dvs.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Da, este angajata mea.

Reporter: De când?

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Nu mai știu, de vreo doi ani de zile, sau trei. A lucrat chiar la dvs., la Adevărul, înainte.

Reporter: Da, apare în declarația de avere a fratelui dvs., soția a fost trezorier la Adevărul Holding trei ani.

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Apoi s-a desființat postul și ce era să facă, să rămână pe drumuri?

Reporter: Există vreun conflict de interese în situația asta?

Col. (r) Gheorghe Bârsan: Nu cred. Fratele meu lucrează la intervenții. El nu se ocupă de partea asta de prevenire, de autorizări, de avizări. N-are nicio legătură ce fac eu cu obiectul lui de activitate.

„Am rămas o echipă, ne ajutăm la legislație”




Nici colonelul Gheorghe Bârsan nu lucrează exclusiv pentru firma sa. El mai are un contract de angajare și cu firma de PSI Adelma Servicii SRL, care a intrat astfel pe lista celor 21 de acreditate ISU.

Oficial, Adelma Servicii este firma Elenei Penișoară, fosta secretară a colonelului Bârsan. Înainte de a deschide această firmă, Elena Penișoară se mutase de la secretariatul ISU la direcția de inspecții. Femeia ieșit din sistem în 2001, cu grad de plutonier-adjunct șef, a lucrat doi ani pe persoană fizică autorizată, apoi a înființat SRL-ul Adelma Servicii. Are și ea brevet de pompier specialist, numai că trebuia să mai dea câteva examene pentru a se acredita ca evaluator. N-a făcut-o însă, preferând să-l angajeze pe colonelul Gheorghe Bârsan, fostul ei șef.

Reporter: Și colaborați acum, în privat, cu foștii dvs. colegi din ISU?

Plt.adj. Elena Penișoară: Da, sigur. Am rămas o echipă, ne ajutăm între noi la legislație, la ce avem nevoie.

Reporter: Cu cine?

Plt.adj. Elena Penișoară: Păi de colonelul Bârsan știți, cu domnul general Udor, are și dumnealui firmă.

Reporter: Ați lucrat și cu domnul Udor în cadrul ISU?

Plt.adj. Elena Penișoară: Da, bineînțeles, mi-a fost general la Capitală.

Victor ILIE, Elena DUMITRU (Adevărul)


Sursa text și foto: riseproject.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii