Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:27 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Risipa alimentară, sancţionată dur de autorităţi. Legea a fost promulgată de preşedinte (document)

ro

22 Jul, 2018 14:55 2335 Marime text

Un pas înainte către normalitate! Pe 20 iulie, a intrat în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare. Astfel Legea nr. 200/2018 reglementează clar în ce situaţii operatorii alimentari pot beneficia de deduceri fiscale sau pot fi amendaţi dacă respectă sau nu legislaţia. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, care a avut rol decizional cu 203 voturi pentru, 2 contra şi 71 de abţineri.
 
Risipa alimentară este o problemă în Uniunea Europeană, unde sunt irosite anual 88 de milioane tone de alimente, în jur de 20% diun totalulalimentelor produse. În România, se risipeşte peste 10% din mâncarea cumpărată. Conform unui studiu elaborat de iniţiatorii legii, cei care risipesc hrană mai mult de 10% se aprovizionează preponderent din supermarketuri şi în proporţie mai mică din alpte surse, precum magazine mici, piaţă agroalimentară sau de la ţară. Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu erau clare, precise şi fără echivoc. De exemplu, în textul legii vechi, se face referire la toţi operatorii din sectorul agroalimentar, prin urmare nu se asigura precizie şi claritate, în condiţiile în care în domeniu există operatori diverşi care nu au specific comun şi se caracterizează prin diferinţe consistente privind nivelul de producere a risipei. În actul normativ vechi nu erau prevederi exprese referitoare la autorităţile care efectuează constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor.
 
Potrivit legii promulgate, se recomandă implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare dintre cele prevăzute în actul normative înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate. Iar operatorii economici vor pune la dispoziţie autorităţilor cu atribuţii de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute. Rapoartele anuale se vor realiza pe baza cadrelor internaţionale de raportare.
 
Ce este foarte important, în forma adoptată de Parlament şi promulgate de Preşedinte, operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza legii, beneficiează de facilităţi fiscal, aşa cum sunt reglementate.  De altfel, încălcarea dispoziţiilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii