Romaniacurata.ro UPDATE. Universitatea „Ovidius” în topul universităților care au girat publicaţiile deţinuţilor . Rugină - „Se creează o problemă falsă“
Romaniacurata.ro: UPDATE. Universitatea „Ovidius” în topul universităților care au girat publicaţiile deţinuţilor
11 Jan, 2016 16:17
ZIUA de Constanta
3324
Marime text
Apariția recentă a listei deținuților care au publicat cărți științifice, cu indicarea profesorului coordonator, a trezit comentarii diverse pe internet și a readus în atenție necesitatea modificării legislației care permite eliberarea anticipată a condamnaților datorită activității lor științifice.
Am făcut un clasament al universităților care au girat aceste publicații pretins științifice. Academia penalilor a fost înființată cu girul universităților din România, pentru că profesorii coordonatori ai acelei lucrări științifice aveau obligația de a prezenta un document oficial de la Universitatea la care erau angajați. Practic, prin eliberarea acelei adeverințe cu scopul de a fi prezentată la penitenciarul X, universitatea a girat eliberarea penalilor academicieni, informează romaniacurata.ro
Vina se aruncă de obicei pe profesorii care au semnat în calitate de coordonatori acele lucrări pseudo-științifice. Desigur, ei poartă principala responsabilitate și numele lor este definitiv pătat.
Dar de ce universitățile au acordat așa ușor adeverințele cerute, fără să își pună problema consecințelor pentru imaginea universității? Din această cauză vina este comună, atât a profesorului coordonator, cât și a universității care i-a girat coordonarea, prin eliberarea fără rezerve a adeverinței.
Clasamentul rezultat este un adevărat top al rușinii universitare. Majoritatea universităților care au girat lucrările pușcăriașilor sunt instituții de stat (38 de stat și 24 private).
Din cele 426 de titluri la care există numele universității sau am reușit să îl identific în spatele numelui facultății sau centrului de cercetare, 293 de lucrări au fost girate de către universitățile de stat, iar 133 de cele private. Prima concluzie este dureroasă: profesorii de la universitățile de stat sunt principalii vinovați în dezvoltarea fenomenului pseudo-științific în închisorile din România.
Topul rușinii este condus de departe de Universitatea din Craiova, ai cărei profesori au girat 59 de lucrări, adică 13,85% din toate publicațiile recenzate. La distanță mare, cu 33 de lucrări coordonate (7,75%), se situează pe locul 2 al clasamentului Academia de Studii Economice din București. Pe locul 3 se află foarte aproape, cu 31 de lucrări coordonate, Universitatea Hyperion din București, prima clasată într-un top al universităților private.
Deci primele trei clasate în topul rușinii – Universitatea din Craiova, Academia de Studii Economice și Universitatea Hyperion din București – au reușit performanța ”academică” de a coordona 123 de publicații pseudo-științifice semnate de pușcăriași.
Propunem tuturor instituțiilor cu rol de acreditare și evaluare universitară să bonifice această performanță academică a acestor trei universități ca atare, pentru că merită puncte suplimentare pentru efortul depus în educarea pseudo-științifică a pușcăriașilor, potrivit romaniacurata.ro
Următoarele trei locuri sunt ocupate cu cinstea cuvenită de cinci universități de stat: Universitatea Transilvania din Brașov (20 lucrări), Universitatea Politehnică din București (17), Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (17), Universitatea din Pitești (14) și Universitatea Ovidius din Constanța (14).
Top zece este completat de două universități private, care, cu câte 12 lucrări – Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București și Universitatea Spiru Haret din București, împart locul 7 cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu cele 10 lucrări girate ocupă un rușinos loc 8. Academia de Poliție Al. I. Cuza din București ocupă un onorabil loc 9 cu 8 lucrări ”științifice” pentru care a girat cu semnătura cadrelor didactice universitare, care nu și-au pus absolut problema compatibilității dintre meseria lor, de profesori în domeniul ordinii publice și susținerea unor pușcăriași.
Pentru locul 10 se înghesuie Universitatea din Oradea, tot o instituție de stat, precum și două instituții private – Universitatea Ecologică din București și Universitatea Financiar Bancară din București cu câte 7 lucrări girate fiecare.
În total în Top 10 al rușinii universitare se află 16 universități, dintre care 11 instituții de învățământ superior de stat, care sunt finanțate din bani publici, respectiv 5 universități private. Top 10 au coordonat în total 280 de publicații pretins științifice, adică 65,73%, care sunt distribuite astfel: 211 lucrări girate de universități de stat și 69 de universități private.
Mă uimește prezența în top 10 al rușinii a Universității Babeș-Bolyai, instituție care se pretinde a fi în topul universităților din România. Ca fost absolvent al acestei prestigioase universități, mă simt rușinat și sper că Alma Mater Napocensis va gestiona în viitor cu atenție astfel de situații pentru a evita topul rușinii.
Este inexplicabilă coordonarea de către profesori ai Academiei de Poliție Al. I. Cuza din București a 8 lucrări publicate de pușcăriași. Este drept că știința în domeniul ”datului cu bulanul” (oficial este domeniul științific de ordine și siguranță publică!) este sub nivelul papucului broaștei, însă, dacă tot e la modă să te afișezi cu doctorate la Academia de Poliție, care ”ridică” imaginea publică a nivelului științific al onorabilei instituții, oare nu ar fi necesară o anchetă internă care să verifice compatibilitatea dintre statutul de profesor la o instituție de învățământ în domeniul ordinii publice și susținerea eliberării anticipate prin girarea unei pretinse lucrări științifice? Oare vestiții ”doiș-unsfert” au fost pe fază? Sau asta nu mai intră în atribuțiile lor.
Tot din domeniul militar, îmi atrag atenția două instituții de învățământ superior: Universitatea Națională de Apărare Carol I din București, cu 2 lucrări girate, respectiv Academia Tehnică Militară din București cu o lucrare.
Chiar dacă sunt la coada clasamentului rușinii, cred că e rușinos pentru două universități cu atribuții în pregătirea cadrelor pentru apărarea țării să se înhăiteze cu pușcăriașii, la a căror eliberare anticipată participă prin semnătura profesorilor lor, scrie romaniacurata.ro
Deși nu am introdus-o în topul rușinii universităților, fiind o instituție distinctă în peisajul academic din România, merită atenție și onorabila Academie Română, care, prin reprezentanți ai institutelor de cercetare din subordinea sa, girează nu mai puțin de 8 lucrări, deci echivalentul locului 9, ocupat de Academia de Poliție. Oare ce să înțeleg din acest zel al unor cercertători ai Academiei Române în eliberarea pușcăriașilor: nivelul științific al Academiei Române a coborât la nivelul Academiei de Poliție sau Academia de Poliție a urcat la nivelul Academiei Române?
În continuare îi invit pe cititori și mai ales pe rectorii tuturor universităților, să urmărească întregul top al rușinii universitare. Chiar dacă unele universități ocupă ultimele locuri, tot loc rușinos se cheamă, indiferent dacă au girat 1 sau 6 publicații semnate de pușcăriași.
Chiar și onorabile instituții ca Universitatea din București sau Universitatea Al. I. Cuza din Iași se laudă cu câte 5 lucrări girate. Desigur, toate universitățile sunt instituții onorabile, însă unele se laudă cu locuri de la 600 în sus în topurile internaționale ale performanțelor academice. Oare se punctează și lucrările pușcăriașilor scriitori în evaluarea universităților?
UPDATE, ora 16.35
Referitor la acest clasament întocmit, rectorul Universității Ovidiu, Dr. Sorin Rugină, a declarat pentru ZIUA de Contanța:
„Universitatea nu a girat astfel de publicații. este un clasament fals. Eu acum aflu ce a apărut pe acest site. O să ne documentăm. Universitatea nu a girat nimic, totul s-a girat în afara spațiului universitar. Este o opținue individuală a fiecăruia. Eu nu am cunotință să fi girat ceva. Dar vom verifica daca s-a întâmplat ceva fără să știm, atunci o sa transmitem un punct de vedere oficial. Părerea mea este că acum se creeză o problemă falsă cu responsabilitatea universității“, a fost mesajul rectorului universității constănțene.
Articolul integral este disponibil pe romaniacurata.ro
Sursă foto: tvalphamedia.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Catalin 11 Jan, 2016 21:25 Dl rector are dreptate....Institutia nu este parte in acest tertip legislativ. Iar profesorii care recomanda ca si compatibila lucrarea onorabilului puscarias cu o presupusa tema de cercetare , o face in nume personal, si fara nici o aprobare a institutiei in care profeseaza..........asta e legea.....poate ca jurnalistii ar trebuii sa o citeasca..........incontestabil...o lege proasta ce trebuie modificata....mai bine ca in Italia, unde acolo trebuie sa faci dovada ca ai citit carti in puscarie......verificati daca nu ma credeti.