Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:19 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românialibera.ro Sunt bani pentru patronii din turism, dar nu pentru asfaltat

ro

01 Apr, 2016 13:01 2063 Marime text
 
Toți patronii din turism din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia își pot freca mâinile de bucurie. Vor plăti impozite cu 50% mai mici pe clădirile și terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice.
 
Așa au votat, în ultima ședință, consilierii locali. Este vorba de fapt de două hotărâri de consiliu, nr. 74/30.03.2016 și nr. 75/30.03.2016, care vizează aprobarea unor scheme de ajutor de minimis. Hotărârile par adoptate în pripă, pentru că, pentru a beneficia de acest ajutor, cei în drept trebuia să depună un întreg dosar până… ieri.
 
Nu au avut deci la dispoziție decât câteva ore pentru a aduna documente precum: situațiile financiar-contabile aferente perioadei de referință; actul de constituire; statutul societății cu modificările și completările ulterioare etc. Pentru a fi eligibile, firmele nu trebuie să fie în stare de insolvenţă, lichidare sau dizolvare, afacerea să nu fie condusă de un administrator sau lichidator judiciar, să nu aibă restricţii asupra activităţilor sale comerciale.
 
Administratorii trebuie să-și asume acest lucru printr-o declarație pe proprie răspundere, ca și faptul că activitatea desfășurată în clădirile și pe terenurile respective, au fost folosite pentru prestarea de servicii turistice pentru o perioadă de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic.
 
Efort bugetar de 4,5 milioane euro
 
Ambele hotărâri prevăd că aceste ajutoare sunt acordate pe o perioadă de trei ani: 2016 – 2018. Pentru prima, numărul estimat de beneficiari este de 52, iar valoarea estimată a ajutorului este de 5.760.000 pe toți cei trei ani, deci 110.769 de lei pentru fiecare patron. Pentru a doua hotărâre, este estimat un număr de 58 de beneficiari, care vor primi, tot în trei ani, un ajutor cumulat de 14.400.000 lei, deci 248.275 lei pentru fiecare proprietar de unitate turistică. În total, gaura în bugetul local este de 20.160.000 de lei, deci 4.510.067 euro, la cursul BNR de astăzi.

Câte străzi s-ar fi putut asfalta
 
Consilierii locali au aprobat, în aceeași ședință de consiliu, asfaltarea a 22 de străzi, din multele străzi din Constanța care nu au nici măcar piatră, ci sunt simple ulițe de noroi.

 
Primarul PSD Decebal Făgădău spune că nu există fonduri pentru mai multe străzi, deși bugetul Constanței este cel mai mare din istorie. „Exclus“, a fost el tranșant, întrebat dacă există fonduri. Am făcut însă un calcul.
 
Potrivit cifrelor extrase din studiile de fezabilitate, suma totală cheltuită pentru asfaltarea lor este de 2.258.779 euro. Prin comparație, cu banii care se acordă ca ajutor de minimis pentru patronii din turism s-ar fi putut asfalta încă aproximativ 44 de străzi. 
 
248.275 primește fiecare patron de unitate turistică, în 3 ani, ca ajutor.
 
4.510.067 euro este ajutorul pe care consilierii l-au aprobat pentru patronii din turism.


Articolul integral îl puteţi citi în românialiberă.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii