Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii din străinătate amendaţi de ANAF?

ro

23 May, 2016 08:07 3265 Marime text
Românii care s-au dus la muncă în străinătate au citit de curând pe reţelele de socializare că ar fi pasibili de amenzi destul de mari pentru că nu au revenit acasă.
 
Potrivit a ceea ce au văzut, ei ar putea fi amendaţi cu sume ce pot ajunge şi la 2.500 de lei, potrivit site-ului diaspora24.eu. Însă informaţia nu are la baza niciun proiect legislativ sau vreo reglementare oficială.
 
Conform diaspora24.eu, românii din străinătate care nu au mai trecut pe acasă de cel puţin un an ar putea primi o amendă pornind de la 500 lei, iar pentru cei care nu au mai venit acasă de cinci ani ar putea plăti şi până la 2.500 de lei.
 
Însă această informație nu se bazează pe niciun act legislativ, astfel că cel mai probabil nu este reală.
 
Cu toate acestea, românii din diaspora vor trebui să depună până la 25 mai formularul 201. Cine trebuie să declare veniturile obţinute din străinătate şi ce venituri se declara?
 
Declaraţia (D201) cu termen de depunere până în 25 mai este cea privind veniturile realizate din străinătate. Potrivit wall-street.ro, Formularul 201 se depune de către persoanele rezidenţe române şi de cele străine în anumite condiţii. Prin acest formular se declara veniturile obţinute din străinătate din categoria celor comerciale, din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală, dobânzi, dividende, premii şi jocuri de noroc, din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen, transferul titlurilor de valoare şi alte venituri din investiţii, pensii şi alte venituri impozabile în România.
 
Angajaţii români sau străini care au fost detaşaţi în străinătate dar au primit salariul de la un anagjator rezident în România sau de la un sediu permanent românesc sunt şi ei vizaţi de depunerea declaraţiei 201.
 
Noutatea declaraţiei 201 pentru anul 2016 o reprezintă rubrica referitoare la remuneraţiile/indemnizaţiile primite din străinătate pentru calitatea de membru în consiliul de administraţie sau pentru cenzori. Aceste venituri, deşi asimilate veniturilor din salarii în baza Codului fiscal, se declara prin declaraţia 201 numai în situaţia în care nu sunt obţinute din desfăşurarea unei activităţi dependenţe, mai notează wall-street.ro. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii