Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia, pregatita sa livreze gaz Romaniei

ro

09 Jan, 2009 14:12 826 Marime text

Premierul rus, Vladimir Putin a afirmat ieri că, Rusia nu este împotriva participării ţării noastre în proiectul South Stream şi este gata să livreze gaz fără intermediari, informează RIA Novosti, citată de Realitatea.net.

Vladimir Putin a declarat aseară că Rusia ar fi dispusă să vândă direct ţării noastre tot gazul utilizat de Ucraina într-un an şi că nu ar avea nimic împotrivă dacă, la rândul ei, România ar vinde apoi gazul Ucrainei: "Dar eu am pentru România o contraofertă pe care, cred eu, va fi greu să o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu.

Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să îl vindem companiei de stat din România, şi după aceea să îl vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta ? Sper că aţi consemnat-o". "Nu suntem împotrivă ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe în furnizarea de gaze cu companiile de stat", a precizat premierul rus într-o discuţie purtată cu ziariştii străini la reşedinţa prezidenţială de la Novo-Ogarevo. Potrivit sursei citate, Putin a mai spus că Rusia nu va pune piedici proiectului Nabucco.

Actualul conflict ruso-ucrainean a generat din nou temeri că cele două ţări nu sunt de încredere în ceea ce priveşte furnizarea, respectiv tranzitarea gazului rusesc spre Europa, iar în aceste condiţii,  sunt reluate dezbaterile privind oportunitatea realizării proiectelor de genul Nabucco sau South Stream. Nabucco vrea să ocolească Rusia, aducând gaz caspic în Europa, iar South Stream vrea să evite Ucraina. Rusia a încheiat acorduri de tranzit cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Grecia, negociind cu Slovenia şi Austria. Planul e considerat un concurent pentru Nabucco, dar Ambasada Rusiei susţine că pe harta energetică au loc ambele proiecte.

Şi premierul român, Emil Boc a reiterat, într-o întrevedere avută ieri, la Palatul Victoria cu ambasadorul german la Bucureşti, importanţa definitivării proiectului Nabucco şi a pledat pentru o implicare mai activă a Uniunii Europene în acest sens. Premierul român a vorbit despre necesitatea unei politici europene consolidate şi a unei voci comune a UE în domeniul energiei, mai ales în contextul creat de criza gazelor. "Promovarea interesului comun european în privinţa asigurării resurselor de energie reprezintă soluţia cea mai bună", a declarat Boc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii