S-a întrunit o comisie de cercetare pentru a stabili cauza incendiului de la Episcopia Greco-Catolică din Oradea
S-a întrunit o comisie de cercetare pentru a stabili cauza incendiului de la Episcopia Greco-Catolică din Oradea"Azi dimineaţă s-a întrunit o comisie de cercetare a cauzei incendiului, au demarat activitatea, care va dura, având în vedere că sunt luate în calcul mai multe ipoteze. Când se va finaliza cercetarea, vom reveni cu informaţii privind cauza incendiului", a declarat prim-adjunctul inspectorului-şef de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' al judeţului Bihor, maiorul Csilik Alexandru, şeful de tură care a coordonat intervenţiile la incendiul de sâmbătă.
Potrivit lui Csilik, au existat, în urmă cu câteva zile, probleme electrice la stâlpii de iluminat de pe strada Mihai Pavel, străduţa pe care se află partea laterală a palatului, cea mai lungă.
Sâmbătă seară, cu o oră înainte de semnalarea apariţiei focului de la ora 21,49, la ora 20,46, un orădean de pe strada Mihai Pavel a făcut o sesizare la 112, în care atrăgea atenţia asupra unor flame şi scântei la un corp de iluminat public din apropierea palatului, al cărui sistem de iluminat public este racordat la reţea, a menţionat el.
Cu toate că pompierii au anunţat imediat societatea Electrica, echipajul acesteia ar fi ajuns la faţa locului, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, abia după 30-40 minute, fiind prins în altă operaţiune.
Reprezentantul ISU a precizat că pompierii au sosit în două minute la faţa locului, după apelul ce semnala flăcări în palat. La ora 22,15, văzând amploarea focului, Csilik a solicitat toate forţele posibile, din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, cu suplimentare din Băile 1 Mai şi Săcueni. A fost activată grupa operativă a inspectoratului, fiind mobilizaţi 114 pompieri subofiţeri şi şase ofiţeri, care au folosit 10 autospeciale cu apă şi spumă şi două autoscări, intervenind atât din interiorul, cât şi din exteriorul palatului.
Şeful IPJ Bihor, comisarul-şef Alin Haniş, a declarat că duminică dimineaţă poliţia s-a autosesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, procurorii s-au deplasat la faţa locului pentru cercetări şi a fost deschis un dosar penal pentru distrugere. În continuare, zona palatului va fi securizată cu garduri de protecţie şi echipaje, pentru a evita orice risc de rănire a populaţiei, în eventualitatea că ar cădea fragmente din clădirea descoperită şi avariată, a subliniat Haniş.
Prefectul Ioan Mihaiu a infirmat unele afirmaţii vehiculate în presă referitor la intervenţia pompierilor, subliniind că aceasta a fost promptă, "în două minute". În ceea ce priveşte hidranţii, el a spus că au avut apă, fiind însă necesară mărirea presiunii, ceea ce s-a rezolvat urgent. Necesarul a fost completat cu apa atrasă din râul Crişul repede, din apropiere.
Invitat la conferinţa de presă, reprezentantul Episcopiei greco-catolice, Anton Cioba, rectorul Seminarului greco-catolic, a precizat că o comisie a episcopiei va efectua o expertiză proprie şi lucrează la evaluarea pagubelor materiale şi de patrimoniu, acestea din urmă nefiind atât de grave, deoarece clădirea fusese golită anterior de tablouri şi de arhiva episcopiei.
"Au rămas doar pereţii, nişte teracote de dinainte de 1948. E adevărat că frescele au fost distruse şi candelabrele", a spus părintele Cioba.
Clădirea nu are asigurare de incendiu, deoarece nu este dată în uz, având nevoie de reabilitare după ce a fost retrocedată. A fost refăcută doar faţada, fiind pregătite proiecte pentru fonduri europene în scopul reabilitării interioare.
"Este evident că îţi doreşti ca pompierii să acţioneze altfel sau cum ai gândi tu că este bine. În acelaşi timp, ei au reguli, ştiu ce au de făcut şi e normal să credem că şi-au dat concursul să facă ce pot mai bine. Nu criticăm, nu judecăm. Vedem faptele şi ne dorim ca, pe viitor, toate măsurile să fie luate astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de situaţii", a afirmat Anton Cioba.
Sursă: Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp