S-au terminat banii din licitaţii? Mobitom se retrage din proiectul locuinţelor ieftine (document)
S-au terminat banii din licitaţii? Mobitom se retrage din proiectul locuinţelor ieftine (document)Consilierii locali vor aproba în şedinţa de joi, 11 noiembrie, ieşirea Mobitom SA din proiectul locuinţelor ieftine de pe Baba Novac.
Lotul 1 fusese adjudecat, la începutul programului de Almacons care s-a retras şi a lăsat loc liber pentru firma lui Gheorghe Oancea. Numai că, se pare, socoteala nu a ţinut, iar dreptul de administrare pentru Lotul 1 din Baba Novac va trece la SC Consulting & Construction Investments SRL. Firma o are ca unic asociat şi administrator pe Mihaela Stancu din Medgidia, iar legăturile pe care le are în lumea business-ului nu sunt tocmai de neglijat. În luna mai a acestui an, asociaţii Ecoprefconstruct, Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Costea Vasile, Romeo Hanţi, Lucian Lazia şi Carmen-Celestina Iordache, decideau cooptarea în afacere a societăţii Consulting & Construction Investments SRL, reprezentată de unicul asociat, Mihaela Stancu. După cum se poate observa cu uşurinţă, foştii asociaţi ai lui Petrică Iordache, împreună cu soţia defunctului, Celestina-Carmen, s-au reunit în afaceri. Şi, pentru a nu lăsa nicio porţiune afaceristică neacoperită, s-au „alipit" şi cu SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA, una dintre afacerile în care apare Valentin Gheorghe Ionescu, membru al cercului de prieteni al primarului Radu Mazăre, fost coleg cu acesta în Institutul de Marină. În aceeaşi şedinţă AGA din 17 mai a.c. s-a decis ca societatea să fie administrată de Dorin Mihai Lazia şi de Mihaela-Elvira Gherasim, cei doi având mandat pe perioadă nedeterminată. Dorin este fiul lui Lucian Lazia de la ARGOS. Tatăl şi fiul conduc laolaltă societatea care a intrat în proiectul locuinţelor ieftine încă de la început. Asemenea lor, şi Vasile Costea de la ABC Val construieşte case pe Badea Cârţan. Pe 21 iulie a.c., Costea de la ABC Val s-a decis să părăsească business-ul pe care îl împărţea cu amicii săi şi să cedeze cele patru părţi sociale firmei Mamaia Luxury Construction, administrată de nimeni alta decât Elvira-Mihaela Gherasim, cea care administrează şi Ecoprefconstruct împreună cu Lazia junior. Aşa că, Ecoprefconstruct era împărţită între SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA (20%), Romeo Hanţi (10%), Carmen-Celestina Iordache (10%), Lucian Lazia (20%), Consulting &Construction SRL (20%) şi Mamaia Luxury Construction SRL (20%). Acum, Registrul Comerţului ne arată că, totuşi, Costea încă deţine 20% din afacere, Mamaia Luxury Construction SRL nemaifiind prezentă în business.
Milioane de la bancă, fără folos
Mobitom a intrat în proiectul locuinţelor ieftine în luna februarie a acestui an în locul Almacons. „Almacons a ieşit pentru că nu a mai avut bani să finanţeze, din păcate. Sunt ultimele două blocuri la care am avut nişte probleme şi nu le-am rezolvat cu constructorii... la celelalte le-am rezolvat. M-am tot rugat de constructorii care încă nu sunt falimentari în oraş să preia aceste două blocuri. Cel de la Mobitom, cu chiu cu vai a acceptat să preia şi să ridice aceste blocuri. Îi mulţumesc. Sper să rămână în continuare ferm hotărâţi să le ridice", spunea primarul Mazăre la acea vreme. Monitorul Oficial nr. 364 din 16 februarie 2010, ne arăta deciziile Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Mobitom SA, care a avut loc pe 24.11.2009. AGEA a hotărât la acea vreme contractarea unui credit de investiţii de la BCR, în valoare de aproximativ 1.868.000 de euro pentru realizarea blocurilor BN1 şi BN 2 din Complexul Rezidenţial Baba Novac Constanţa, în cadrul programului de locuinţe ieftine pentru tineri, realizat în colaborare cu Primăria Constanţa. Acţionarii societăţii mai hotărâseră contractarea unui credit de la BCR necesar pentru decontarea TVA-ului de 463.476 euro, echivalentul în lei, aferent investiţiei pentru realizarea celor două imobile. Mandatat pentru a avea drept de semnătură pentru contractarea creditelor a fost Valentin Ciuceanu, director general al Mobitom, care a primit şi sarcina să perfecteze înţelegerea cu Primăria în vederea intrării societăţii în proiectul locuinţelor ieftine. Societatea în care sunt implicaţi Gheorghe Oancea, Valentin Ciuceanu şi Valentin Boroş a câştigat în 2008 şi 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Dacă facem un calcul, ne vom da seama că municipalitatea a adus Mobitom-ului, în numai doi ani, aproape o treime din valoarea creditului contractat pentru locuinţele ieftine. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte cu CJC-ul lui Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. Gheorghe Oancea administrează afaceri cum ar fi On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five Holding. Cea din urmă societate este cea pe numele căreia funcţionează magazinul Brick, posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Ba chiar, Mobitom şi Five Holding au sediul în acelaşi loc, pe strada Ion Roată nr. 3, unde găsim şi magazinul Brick.
[label] ECOPREFCONSTRUCT SRL[/label]
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp