Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supervizor.ro SALIX STAR INVEST SRL Eforie Sud, „ţeapă“ de 2,5 milioane lei, masă credală de numai 875.145 lei

ro

30 Jul, 2015 12:12 2183 Marime text
 
SALIX STAR INVEST SRL Eforie Sud (CUI 30749964) a fost înfiinţată pe 4 octombrie 2013, de către Stelian IORDAN, având ca obiect principal de activitate “Repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor”. Deşi a activat doar 3 luni, pentru 2012 a raportat o cifră de afaceri de 708.861 lei. În 2013, cu 7 angajaţi, societatea din Eforie realizează o cifră de afaceri dubioasă, de 18,5 milioane lei, şi un profit net de 67.690 lei, relatează supervizor.ro.

În luna mai 2014, după majorări de capital social şi cesiuni de părţi sociale, SALIX STAR INVEST SRL ajunge pe mâna lui Aurel CROITORU (cu domiciliul în comuna Limanu, judeţul Constanţa) şi a lui Iulian BUJAN (Bucureşti, sector 2). După numai câteva luni, încep să apară cecuri şi bilete la ordin refuzate la plată, firme din întreaga ţară plângându-se de ţepele luate de la societatea administrată de Bujan.

În doar două luni, august şi septembrie 2014, la CIP sunt raportate 33 de cecuri şi 35 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 2,5 milioane lei, adică o medie de peste 8.000 euro pe instrument de plată.



În septembrie 2014, firma este declarată INACTIVĂ de către ANAF, ceea ce înseamnă că, la acel moment, avea cel puţin 6 luni de când nu mai depusese nicio declaraţie la Fisc. Tot în septembrie 2014 este depusă prima cerere de deschidere a procedurii de insolvenţăîmpotriva SALIX STAR INVEST SRL, dar sentinţa este pronunţată abia pe 28 aprilie 2015, administrator judiciar fiind numit practicianul în insolvenţă CII GRECU NICOLA.

Într-un raport publicat la începutul lunii iunie 2015, administratorul judiciar susţine că a trimis adrese către societate şi celor doi asociaţi, iar plicurile “au fost returnate cu următoarele menţiuni:

Cel adresat societăţii debitoare – «societate necunoscută»

Cel adresat domnului asociat Bujan Iulian – «destinatar lipsă»


Cel adresat domnului asociat Croitoru Aurel – «destinatar decedat»”.

Nicola Grecu mai spune în acel raport că a primit un răspuns de la primăria oraşului Eforie din care “rezultă faptul că debitoarea nu deţine bunuri în patrimoniu şi nici nu a efectuat transferuri patrimoniale în cei doi ani anteriori deschiderii procedurii de insolvenţă”. Şi cu asta s-a cam spălat pe mâini!

Tabelul definitiv al creanţelor, publicat în BPI la începutul acestei săptămâni, include doar 10 creditori, cu o masă credală de numai 875.144,71 lei, sumă care reprezintă puţin peste o treime din ţeapa trasă de SALIX STAR INVEST SRL cu cecuri şi bilete la ordin. Desigur, mulţi dintre creditori au realizat că nu prea mai au şanse de a-şi recupera banii, fiind o ţeapă premeditată, dar surprinde faptul că aceştia nu s-au înscris la masa credală, astfel încât să poată justifica (în contabilitate) această pierdere, consideră supervizor.ro.

Mai mult, la Adunarea Generală a Creditorilor au fost “prezenţi” (adică şi-au exprimat votul prin fax) doar trei creditori, care au ţinut neaparat să nu confirme CII Nicola Grecu în calitate de administrator judiciar, aşa că “i-au dat cu flit”, înlocuind-o cu MIT INSOLV SPRL – filiala Argeş. O alegere cum nu se poate mai inspirată: firma din judeţul Constanţa, administratorul din Bucureşti, iar administratorul judiciar din Argeş!


Ciudat e faptul că a fost stabilit un onorariu mare pentru o insolvenţă care ar fi trebuit deja să treacă la faliment, de 3.000 lei/lună + 10% din încasare de creanţe. Foarte probabil, acel procent de 10% va însemna 0 (zero), dar cei 3.000 lei/lună nu fac altceva decât să încurajezeprelungirea nejustificată a procedurii. Şi un alt aspect dubios este că nu se spune în hotărâre dacă creditorii au fost de acord să achite EI acest onorariu sau îl va plăti statul, din moment ce averea debitorului este oficial inexistentă.

INCIDENTE CU BILETE LA ORDIN ŞI CECURI FĂRĂ ACOPERIRE

Reamintim că în toamna anului trecut, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezenta o radiografie realizată de antiţepari.ro, cu privire la situaţia societăţii Salix Star Invest SRL, din Eforie Sud. Aceasta figura încă de atunci în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) cu 21 de incidente de plată majore cu cecuri. Potrivit CIP, acesteia i-a fost refuzată la plată, doar în decurs de câteva luni, suma totală de 844.875,57 de lei.

În luna mai, Tribunalul Constanţa a admis deschiderea procedurii de insolvenţă, stabilind ca administrator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Grecu Nicola. Printre creditorii identificaţi până în prezent se numără SC Dutescu Profesional Cleaning SRL şi SC Wartung Tratamente Speciale SRL. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului  este 12.06.2015, iar termenul pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 27.07.2015. Totodată, s-a fixat data primei şedinţe a adunării creditorilor - 7.07.2015, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar, iar primul  termen de judecată va avea loc  pe 9.06.2015.

Cine e Salix Star?

Societatea din Eforie a fost înfiinţată în 2012, are şapte salariaţi, iar obiectul de activitate constă în  repararea şi întreţinerea navelor şi a bărcilor. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în anul 2013, asociat unic şi administrator al firmei era Stelian Iordan, care mai apare şi în societăţile Credit Grup SRL şi Electronic Top Distrib SRL. Potrivit datelor actuale din Registrul Comerţului, din 21 mai 2014, administrator a fost numit Iulian Bujan, care deţine şi 15% dintre părţile sociale ale firmei. Restul de 85% sunt pe numele lui Aurel Croitoru. Niciunul dintre cei doi asociaţi nu mai apare implicat în alte firme.

Interesant este că societatea fostului administrator Stelian Iordan, Credit Grup SRL (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), apare într-un dosar al DNA Constanţa în care 20 de persoane suspectate de înşelăciune şi uz de fals au fost trimise în judecată, printre care şi administratorul societăţii.

Cifra de afaceri a crescut de 26 de ori într-un an

În 2013, societatea Salix Star Invest SRL raporta un profit net de 67.690 de lei şi o cifră de afaceri de 18.529.806 lei (!), după ce, în anul anterior, declara doar 1.134 de lei profit şi o cifră de afaceri de 708.861 de lei.
 
Citește și INCIDENTE CU BILETE LA ORDIN ŞI CECURI FĂRĂ ACOPERIRE. SALIX STAR INVEST, DIN EFORIE, A INTRAT ÎN INSOLVENŢĂ


Articol preluat integral de pe Supervizor.ro
Sursa: supervizor.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii