Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte persoane au fost reţinute, iar alte peste o sută sunt cercetate penal pentru fraude

ro

26 Dec, 2010 18:55 1135 Marime text

Şapte persoane au fost reţinute în urma controalelor făcute de poliţiştii de la investigarea fraudelor, în perioada 18-24 decembrie, în total fiind depistate 118 persoane suspectate de comiterea a 115 infracţiuni economice, informează IGPR printr-un comunicat remis duminică

În urma acţiunilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor–IGPR, poliţiştii din cadrul formaţiunilor de investigare a fraudelor au constatat 16 infracţiuni de evaziune fiscală, 16 de fals în înscrisuri, 11 de înşelăciuni în relaţiile comerciale, 23 infracţiuni la Legea 571/2003 privind Codul fiscal, 22 la Legea 86/2006 privind Codul vamal, 5 la OUG 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, 4 la Legea 59/1934, asupra cecului şi de asemenea 2 infracţiuni de delapidare.

Pentru săvârşirea celor 115 infracţiuni sunt suspectate 118 de persoane, dintre care şapte sunt cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv, potrivit comunicatului IGPR.

De asemenea, în opt dosare complexe se efectuează cercetări asupra a zece persoane, faptele comise având urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numărului mare de persoane implicate.

Astfel, pe 18 decembrie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu poliţiştii Postului comunal Roata de Jos au făcut percheziţii la domiciliile a două persoane şi la sediul societăţii comerciale administrată de una dintre acestea.

În urma controalelor, poliţiştii au confiscat 510 litri de băuturi alcoolice, care nu aveau aplicate etichete şi timbre de marcaj fiscal şi 670 de pachete de ţigări, de diferite mărci, fără timbru fiscal.

Cele două persoane sunt cercetate în stare de libertate  pentru evaziune fiscală  şi deţinere în afara antrepozitului fiscal a unor produse accizabile peste limita celor prevăzute de lege.

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa au înaintat, pe 22 decembrie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud un dosar în care 12 persoane sunt cercetate pentru înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Potrivit poliţiştilor, în perioada 2006 – 2008, o femeie în vârstă de 40 de ani a determinat mai multe persoane să solicite şi să obţină credite bancare de la diferite bănci, folosindu-se de documente întocmite în fals şi puse la dispoziţie de aceasta. Sumele contractate de la societăţile bancare au fost predate suspectei, aceasta angajându-se verbal că va achita respectivele credite. Prejudiciul constatat este de 407.012 de lei.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru înşelăciune, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune, înşelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, poliţiştii constănţeni de la Investigarea Fraudelor au probat activitatea infracţională a administratorului unei societăţi comerciale din Constanţa, care în perioada august – decembrie 2009 a emis 45 de file de cec, către 41 de societăţi comerciale beneficiare de la care a achiziţionat produse de diferite feluri şi sortimente (produse din material plastic, tuburi, piatră, etc.). Filele de cec au fost refuzate pe motiv de lipsă disponibil în contul bancar şi emitent aflat în interdicţie bancară. În urma acestor operaţiuni, a fost înregistrat un prejudiciu de 2.723.683 lei, iar până în prezent a fost recuperată suma de 1.114.180 lei atât prin compensări cât şi prin achitări de numerar către societăţilor comerciale prejudiciate.

Bărbatul este cercetat pentru emitere filă cec fără a avea disponibil în cont şi fără a fi completate elementele esenţiale.

În urma probării, de către poliţiştii de la Investigarea Fraudelor Bucureşti, a unor infracţiuni de evaziune fiscală, s-a dispus urmărirea penală  a unui bărbat din Bucureşti care, în perioada 2005-2009, a realizat 169 de tranzacţii de vânzare de imobile, nedeclarând veniturile obţinute la organul fiscal, deşi a depăşit plafonul de scutire de TVA, prevăzut de art. 152 din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, încălcând astfel prevederile articolului 9, din Legea. 241/ 2005, ascunzând sursa impozabilă sau taxabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii